Ágyi poloskák miatt kellett lezárni egy osztályt a dél-pesti kórházban

Ágyi poloskák miatt kellett lezárni egy osztályt a dél-pesti kórházban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Jahn Ferenc Kórház szemészeti osztályán találtak vérszívókat, teljes fertőtlenítést végeznek.

Ágyi poloskákat találtak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet szemészeti osztályán, ezért azt le is kellett zárni – írja az Index.

A lapnak a kórház megerősítette, hogy valóban azonosítottak ágyipoloska-fertőzést, ezért a betegeket elköltöztették az osztályról, és teljes fertőtlenítést végeztek. A kórház szerint a fertőzés semmilyen zavart nem okozott sem a betegellátásban, sem az ügyeleti feladatokban, és a betegek sincsenek veszélyben.

Az ágyi poloska (Cimex lecturalius) megjelenését nehéz észrevenni, az állat csak akkor bújik elő, ha az ember már alszik, viszont emberi vérrel táplálkozik. A fertőzést is a csípése által okozott kiütések alapján a legkönnyebb észrevenni. A kiütés főleg a kéz- és lábfejen, az arcon, a testhajlatokban jelenik meg, általában reggelre vagy délelőttre, és a szúnyogcsípéshez hasonlóan viszket is, viszont annál hosszabb ideig, akár egy hétig is.

Az ágyi poloska gyorsan szaporodik, napi 2-3 petét rak, és akár másfél évig is életben marad. Átlagosan csak 30 nappal a poloskák megjelenése után szokták észrevenni a fertőzést, addigra már több tucat példány is kikelhet, ezért az irtásuk se könnyű feladat.

A Jahn Ferenc Kórházban november végén egy holttestet is találtak az egyik mosdóban, a poloskafertőzés oka azonban a közhiedelemmel ellentétben nem a kosz vagy az igénytelenség, tiszta helyen is ugyanúgy előfordulhat.

Durva poloskatérkép készült Budapestről

Egy rovarirtással foglalkozó cég elkészítette Budapest első ágyipoloska-térképét. Kiderült, hogy sok helyen aggasztó a helyzet, s akár az 5 csillagos szállodákban is előfordulhat a rejtőzködő vérszívó.

Hozzászólások