szerző:
hvg.hu

Ellehetetlenül a Közép-európai Egyetem működése, ha a parlament elfogadja a kedd este benyújtott törvényjavaslatot. A CEU-n válságtanácskozást tartanak.

  • Kedden este olyan törvénymódosítást adott be a kormány, amely szerint az Európai Gazdasági Térségen kívüli külföldi felsőoktatási intézmény Magyarország területén csak akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha „működésének elvi támogatásáról” nemzetközi szerződés szól.
  • Elég világos, hogy ezzel a Soros György által fenntartott, amerikai alapítású Közép-európai Egyetemet (CEU) akarják sarokba szorítani
  • A CEU rektora is így érzi, azt mondja, ha ezt így elfogadják, azzal ellehetetlenül az egyetem működése
  • Palkovics László oktatásért felelős államtitkár áll ki magyarázni a helyzetet, az egyetemen hamarosan válságtanácskozást tartanak
  • Szabálytanságokat talált több, nálunk működő külföldi egyetemnél az Oktatási Hivatal, azonban nem világos, a kettőnek van-e köze egymáshoz
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Az MTA elnöke szerint fontos, hogy maradjon a CEU

Lovász László erről az mta.hu-nak nyilatkozott, s közölte: a szervezet és ő maga is szívesen közvetít abban, hogy a a felek megtalálják a zökkenőmentes működést lehetővé tévő megoldást.

Máris bejelentkezett a CEU-ra egy külföldi főváros

Levélben ajánlotta fel a vilniusi polgármester a CEU-nak, hogy a magyarországi hercehurcák miatt az egyetem inkább költözzön a litván fővárosba. A városvezető korábban maga is a CEU-ra járt.

Interjú a CEU elnökével: Ha a kormány ártani akart, kudarcot fog vallani

Az én harcom Budapesten van, a jóhiszemű kapcsolatokat nem a CEU, hanem a kormány rúgta fel – mondta ellentmondást nem tűrően a Közép-Európai Egyetem elnök-rektora, Michael Ignatieff a hvg.hu-nak elsőként adott interjút a magyar sajtóból az intézmény ellehetetlenítésével fenyegető kormányzati törvénytervezet benyújtása után.

Tiltakoznak a szakszervezetek is

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét is magába foglaló Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) arra kéri a kormányt, keresse a megegyezést a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működésével kapcsolatban és vonja vissza a kedd este benyújtott törvénymódosítást. "Ne politikai, hanem össztársadalmi érdekek mentén döntsön a kormány" az ügyben. A szervezet szerint minden felsőoktatási intézmény kiemelten fontos az ország jövője szempontjából.

Csaba László szerint elképesztő az egész

A sajtókampány és az előterjesztés is egészen elképesztő - mondta Csaba László közgazdás, a CEU nemzetközi kapcsolatok tanszékének professzora a 444.hu-nak. Szerinte súlyos tévedés és megalapozatlan állítás az, hogy az anyaországban kell működni, illetve hogy csak kormányközeli egyezmény hozhat létre egyetemet.

"Vajon a Sorbonne-t és a Bolognát milyen egyezmény hozta létre?"

Azt is visszautasította, hogy ne lennének akkreditálva, a tanári karuk jó része magyar címek és rangok birtokosa, többen a Magyar Tudományos Akadémia tagjai is.

Már tavaly tudhatott egy miniszter a támadásról

Már tavaly télen téma lehetett a CEU elleni idei támadás a kormány köreiben, pedig egy évvel korábban Orbán Viktor állítólag megígérte Soros Györgynek egy találkozón, hogy nem nyúlnak az egyetemhez - írta még februárban a Figyelő. Azt közölték, hogy a kabinet egyik minisztere szűk körben már karácsony előtt beszélt arról, hogy 2017-ben a fő célpont a CEU lehet. A szavaiból az is kiderült, hogy nem egyszerűen kóstolgnák a felsőoktatási intézményt, hanem azt szeretnék, hogy hagyja el Budapestet. A minisztert nem nevezték meg.

A rezsibiztos meglepődött a perpatvaron

A Fidesz alelnöke, Németh Szilárd szerint csak akarat kérdése, hogy nemzetközi egyezményt kössenek egy egyetem működéséről, nem pedig egy teljesíthetetlen feltétel. Azon meglepődött, hogy ekkora perpatvar lett a CEU-val kapcsolatban - ő is elsütötte a Soros-egyetem jelzőt". A politikusi reakciókat is érdekesnek nevezte az ügyben, mert szerinte aki azonnal "Soros-problémát lát a kérdésben", az egyértelművé tette, hogy Soros György érdekeit szolgálja a magyar parlamentben.

Navracsicson a szemük

Az Európai Bizottság már foglalkozik az üggyel, hangzik el a sajtótájékoztatón. Mivel az illetékes biztos Navracsics Tibor, ő már vizsgálja is az ügyet. (Navracsics már meg is szólalt az Indexnek, de csak annyit mondott, "egyelőre tájékozódnak".)

Ebből nem lesz Trump–Orbán-csúcs

Itt egyedül én tárgyalhatok az egyetem jövőjéről – mondja Ignatieff, mikor arról faggatják, elképzelhető-e, hogy majd Orbán és Trump tárgyal a CEU működését biztosító szerződésről. Megismétli, hogy a Fehér Háznak nincs dolga az ügyben az amerikai törvények szerint.

Ignatieff felhívja a figyelmet, hogy ő a magyar rektori konferencia tagja, kinevezését személyesen Áder János államfőtől kapta.


New York állammal kell egyezkedni

A rektor azt is elmagyarázza, hogy az Egyesült Államokban az egyetemek akkreditációja nem szövetségi ügy, vagyis egy államközi szerződést a magyar kormány és New York állam között kell megkötni. (Az adott állam kormányzója demokrata: Andrew Cuomo – a szerk). A rektor ezen a ponton megköszöni a washingtoni kormány mai támogatását a CEU-nak.

1 2 3 4 5 6

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét

Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét