Megtapsolták a CÖF illegális tüntetésének felszámolását az EP előtt - Fotó

Megtapsolták a CÖF illegális tüntetésének felszámolását az EP előtt - Fotó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Stop Soros lobby" feliratú tábláikkal kiabáltak a CÖF-ösök Brüsszelben, ahol egy CEU-párti tüntetés is zajlott. A CÖF tüntetői feleannyian lehettek, mint a CEU mellettiek, a CÖF-ös tüntetésnek pedig végül a rendőrség vetett véget, mert nem jelentették be a demonstrációjukat.

CÖF-ös ellentüntetést is szerveztek a magyar tematikájú európai parlamenti ülés idejére. Az eseménnyel párhuzamosan egy CEU-párti tüntetés is zajlik. A CÖF tüntetői feleannyian lehettek, mint a CEU mellettiek, bár átlagéletkorban a CÖF nyert, duplázással.

Jelen volt Csizmadia László, a CÖF alapítója és szóvivője, valamint Stefka István, a jobboldali Pesti Srácok újságírója.

©

"Ha majd ötven éve dolgoztál!" - kiabálta Csizmadia László vörös fejjel a CÖF brüsszeli tüntetésén egy CEU-párti bekiabálónak. Az illető azt akarta volna tudni, hol a CÖF vagyonbevallása. Stefka István is visszakiabál: "a tiéd hol van?"

Úgy tűnik, a Fidesz pártalaptíványa által is támogatott civilek nem jelentették be a tüntetését, a rendőrök ugyanis felszólították őket a távozásra, és a zászlókat is el akarták rakatni velük. A CÖF-különítmény ekkor hátrébb ment, de nem akart feloszlalni.

©

A rendőrök a tünttésen megpróbálták elmagyarázni a CÖF-ösöknek, hogy csak másnapra kértek engedélyt, de a tüntetők hiányos nyelvtudása miatt ezt nehezen értették.

A CÖF egyik tüntetője a CEU-párti demonstráció feloszlását látva azt kérdezte: "csak ennyit fizetett Soros?" Az a rendezvény azonban be volt jelentve, de épp egy óra hosszúra, így hivatalosan véget is ért.

Amikor a rendőrök kivezették a CÖF tüntetőit, megtapsolták őket az EP plenáris ülésére igyekvő emberek.

A CÖF-nek viszont nem ez a rosszul sikerült felhorgadása volt az egyetlen brüsszeli akciója: a társaság új gyülekezőt beszélt meg estére, és végül a rendőröknek engedelmeskedve, zászlókat elcsomagolva felosztott a délutánra. 

Csizmadia a hvg.hu-nak nem akart nyilatkozni, viszont miközben a kormánysajtó a tüntetők berepítéséről értekezett az elmúlt hetekben, Csizmadia és Stefka valóban repülővel érkezett Brüsszelbe, ennek tudósítónk tanúja volt. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője közleményben szólította fel a CÖF-öt, hogy tegyék közzé, kinek a pénzén utaztak Brüsszelbe.

Csizmadia az MTI-nek egyébként nyilatkozott, azt mondta, a demonstrációjuk a magyarok többségének érdekét képviselte, mert nem akarják, hogy "egy uzsorás" kívülről határozza meg a magyar belpolitikai életet. Közölte, hogy a magyar kormány volt az egyetlen Európában, amely megkérdezte a polgárait, hogy mi a véleményük a kvóta szerinti elosztásról, a gazdasági bevándorlókról és a velük érkező terroristákról.

Az alapítványi elnök furcsának tartotta, hogy ezt követően olyan támadás indult Magyarország ellen, amelyhez az Európai Parlament egy része erőt ad, noha a Soros György-féle civil szervezetek - beleértve a szerinte az embercsempészekkel együttműködő karitatív szervezeteket is - óriási kárt okoznak nem csak Magyarországnak, hanem Európának is. Kijelentette, a visegrádi országok és az európai emberek nem tudják eltartani azokat a migránsokat, akiket "Soros György javaslatára" az Európai Unió be akar telepíteni a tagországokba. Véleménye szerint Magyarország lehet kompromisszumkész, de csak addig, amíg az nem a magyar emberek kárára történik. 

A lex CEU miatt szerdán indított kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban Csizmadia László úgy vélekedett, van esély arra, hogy jogi úton tisztázza magát Magyarország. 

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán délután tárgyalják a magyarországi helyzetet és az Európai Bizottságnak a lex CEU-ról készített jelentését. Ebből az alkalomból Orbán Viktor is odautazott, hogy megpróbálja "megállítani Brüsszelt".

Hozzászólások