New York állam kormányzója üzent Orbánéknak: tárgyalna a CEU-ról

New York állam kormányzója üzent Orbánéknak: tárgyalna a CEU-ról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Andrew M. Cuomo ezt közleményben jelentette be.

Kész tárgyalásokba kezdeni a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy a Közép-európai Egyetem folytathassa működését Budapesten – derül ki a kormányzó közleményéből.

Cuomo ebben röviden megmagyarázta a kialakult helyzetet is. Mint írta, a magyar kormány nemrégiben olyan törvénymódosítást fogadott el, amely ellehetetlenítené a CEU további működését, és amely ellentmond a 2004-ben Magyarország és New York állam között köttetett nyilatkozatnak is. Ebben az áll, hogy a felek támogatják a CEU-t abban, hogy magyarországi akkreditációt szerezzen, miközben megtartja amerikai intézményi státusát.

"A magyar kormány nyilvánosan kijelentette, hogy a CEU jövőjéről csak az illetékes amerikai hatóságokkal tárgyalnak, amelyek ez esetben New York államot jelentik. A kormányzó üdvözli a lehetőséget arra, hogy megoldják ezt az ügyet, és késlekedés nélkül megkezdjék a párbeszédet a magyar kormánnyal."

Reagált a CEU

"Reméljük, hogy a magyar kormányzat pozitívan reagál majd. A kezdetektől fogva hangsúlyozzuk, hogy a megfelelő megoldást egy New York állam és Magyarország közötti új megállapodás jelentené. Bízunk benne, hogy elérhető egy olyan, a 2004-es megállapodásra alapuló megegyezés, amely garantálja a CEU tanszabadságát és megerősíti szerepét, mint – ahogy Cuomo kormányzó fogalmaz – az >>amerikai-magyar együttműködés szimbóluma<<" – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

A Cuomo által szignált közlemény szerint a budapesti Közép-európai Egyetem az amerikai-magyar együttműködés szimbóluma, egy olyan egyezmény pedig, amely biztosítja az intézmény szabadságát, mindenki érdeke.

A kormányzó egy nappal azután adta ki közleményét, hogy Washington ismét felszólította a magyar kormányt: vonja vissza a CEU-törvényt, mert az diszkriminatív, és hátrányos követelményeket támaszt Amerikában akkreditált intézményekkel szemben, és fenyegeti a kutatási szabadságot és függetlenséget. Azt is hangsúlyozták, hogy a magyar kormánynak közvetlenül az érintett felekkel kell tárgyalnia az intézmény jövőjéről, mivel az amerikai kormánynak sem jogköre, sem szándéka nincsen belépni a CEU vagy más egyetemek működéséről folytatott tárgyalásokba.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium erre válaszul azt közölte: sajnálatosnak tartja, hogy az amerikai kormányzattól nem érkezik támogatás a megoldás megtalálására.

Hozzászólások