Szabadon kampányolhatnak a papok a választások előtt

Szabadon kampányolhatnak a papok a választások előtt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A katolikus egyház szabályzata nem tiltja a kampányt, a reformátusok szerint is elmondhatják véleményüket a lelkészek a gyülekezet előtt.

Bár miután hódmezővásárhelyi plébános a fideszes jelölt mellett kampányolt a templomban Beer Miklós váci megyéspüspök azt mondta, ha egy pap elkötelezi magát egy párt mellett, az nagy hiba, mert azzal azt üzeni, hogy csak az adott párt szimpatizánsait tekinti híveinek, az RTL Klubnak most úgy nyilatkoztak az egyházak, hogy nyugodtan lehet kampányolnia a papoknak és lelkészeknek a templomban.

A csatorna a Katolikus Püspöki Konferencia titkáránál, Mohos Gábornál kérdezett rá arra, hogy helyes-e, ha egy plébános nyíltan kiáll egyik vagy másik párt mellett, de Mohos azt mondta, szerinte nem egyhangú a papok véleménye, különböző álláspontok vannak, viszont azt mindenki saját hatáskörben döntheti el, hogy ezt el is mondja-e. 

Mint mondta, az egyház csak azt tiltja, hogy hivatalos politikai tisztséget töltsenek be a papok, ha pedig az egyház előírása szerint nincs szabálytalanság, akkor nincs miről beszélni.

A református egyház a csatornával azt közölte, hogy a lelkészek nyugodtan beszélhetnek a kampányról és biztathatnak szavazásra is, de a szavaiért mindenki felelősséggel tartozik. "Milyen demokrácia az, ahol csak a papok nem mondhatják el a véleményüket?" - tették fel a kérdést.

Az evangélikus egyház nem reagált a csatorna megkeresésére.

Hozzászólások