Független egyáltalán az NVB-elnök, ha Orbánnal parolázik egy átadáson?

Független egyáltalán az NVB-elnök, ha Orbánnal parolázik egy átadáson?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

16 órától elindult a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) monstre ülése, mindjárt azzal, hogy mégis mennyire független Patyi András NVB-elnök, ha Orbán Viktor miniszterelnökkel négy nappal a választások előtt egy ünnepélyes rendezvényen vesz részt. Ezt a Momentum beadványára vizsgálták, bár Patyi elfogultsága nem először kerül elő.

Ugyanis ahogy arról korábban a hvg.hu már többször írt, Patyi igazi poszthalmozó, az NVB vezetése mellett többek közt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Ennek campusát adta át a kormányfő, és Patyi az egyetem első embereként vele és Tarlós István főpolgármesterrel celebrálta a rendezvényt.

Az MTI fotók látványosak voltak, ahogy Patyi ünnepi díszben feszített Orbán Viktor oldalán. Ezért is kezdeményezték újra, hogy vizsgálják meg összeférhetetlenségét, hiszen a miniszterelnök egyértelműen kampányjellegű beszédet tartott, miközben az NVB-elnök ott feszített az oldalán.

Összefoglalva a hozzászólásokat: ahogy várható volt, a kormányoldali delegáltak szenvedélyes mondatokkal védték Patyit. Szerintük rektorként akkor is köteles részt venni a campus átadáson, ha nehezen tagadható, hogy a – kampány finisében mindent átadni akaró – Fidesz elnöke, egyben az ország kormányfője nyilván politikai céllal (is) vett részt az eseményen.

Csak ellátogatott a miniszterelnök egy egyetemre, ami nagy dolog az intézmény életében, nem fogadhatja egy tanársegéd – hangzott egy másik érv az elnök mellett. Ráadásul Patyi semmi összeférhetetlent nem mondott beszédében – emelték ki többen, és a viselkedésében „semmi kivetnivaló nem volt”.

Az ellenzék által delegált tagok viszont arra hivatkoztak, hogy már magával a részvételével gond van. Ha ez nem kampányesemény lenne, akkor át lehetett volna adni azt az egyetemi campust a választások után két nappal is. Patyi egyértelműen felsorakozott – de facto is – Orbán oldalán.

21-6 arányban végül az NVB leszavazta az indítványt. Az elnök viszont utána érezhetően ingerült volt a további beadványok tárgyalásánál, talán nem tetszett neki, hogy kóstolgatták rögtön az elején - és milyen messze még a nap vége.

Mutatjuk a képet:

©

 

Hozzászólások