Orbán cinikus válasza a CEU-ról: A jó döntéshez idő kell

Orbán cinikus válasza a CEU-ról: A jó döntéshez idő kell

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyarországról való kivonulását fontolgatja a CEU, miután a kormány közel egy éve nem írja alá New York állammal azt a megállapodást, amelyet a tavalyi botrányos törvénymódosítással szabott az egyetem további működésének feltételéül. A határidő azonban a jelek szerint csak a CEUt aggasztja/sürgeti. A miniszterelnök szerint ej, ráérünk arra még, a Néppárt pedig ne szóljon bele.

A jó döntéshez idő kell – így reagált a miniszterelnök hétfőn a parlamentben a hvg.hu kérdésre, hogy mikor hozza meg a döntést a CEU további működéséhez kellő megállapodásról. (A hvg.hu információi szerint ugyanis már a CEU New York-i kampuszáról készült a jelentés is kész, kizárólag Orbán Viktoron múlik, mikor írják a New York állammal kötendő, egyébként tavaly szeptember óta kész megállapodás-tervezetet, amelyet a tavaly áprilisban elfogadott lex-CEU szabott feltételül az egyetem működéséhez.)

A miniszterelnök nem cáfolta vagy utasította vissza tehát, hogy az intézmény sorsa egyedül az ő kezében van, és a válaszból az is jól látszik, nem túlzóak az állítások, miszerint egyértelműen arra játszik, hogy a bizonytalanságot megelégelve magától szedje a sátorfáját az egyetem.

Az aláírás időpontját Orbán Viktor további kérdésekre sem árulta el, minden felvetésre az első választ ismételte kicsit másként: „Fontos, hogy jó döntés szülessen”, illetve, hogy „Fontosabb a döntés minősége, mint a sebessége”.

A felvetésünkre viszont, hogy az Európai Néppárt egy hónapja a pártcsaládban maradás feltételéül szabta a Fidesznek, hogy tovább működhessen Budapesten az egyetem, Orbán Viktor azt válaszolta:

A Néppártnak ehhez semmi köze!

Az aláírás azért lenne sürgető a CEU-nak, mert ha nyár végéig nem derül ki, hogy működhetnek-e tovább, nem tudják időben elkezdeni a hallgatók toborzását a következő tanévre és a bizonytalanság miatt oktatókat is egyre nehezebb szerződtetniük.

A CEU több mint egy éve tartó bizonytalan helyzetéről, a lehetséges forgatókönyvekről, illetve Orbán Viktornak a néppárti nyomásról vallott felfogásáról  ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Hozzászólások