szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Forgalomlassítással bénították volna meg az országot a túlóratörvény elleni tiltakozásul, Budapesten és több vidéki városban is tüntettek ma. A fővárosban négy helyszínről vonultak a tüntetők a Várkert Bazárhoz, majd néhányan a Lánchídhoz mentek, ott némi szembenállás után a rendőrök egyesével vitték el azokat, akik nem hagyták el az úttestet. A Lánchídról hat embert állítottak elő, egyikük kiszabadításáért 50 ember az V. kerületi rendőrkapitányság elé vonult. Percről percre tudósításunk.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában
 • Blokád alá akarták vonni Budapestet, ám ez elmaradt: a Hősök teréről és a Blaha Lujza térről is mintegy 100-100 ember vonult az Oktogon felé dél után nem sokkal, hogy onnan az Oktogonon várakozókkal közösen menjenek a Várkert Bazárhoz. Bő ezer ember vonult így, a rendezvény egyik szónoka, Molnár Áron 100 helyett legalább 1000 embert várt minden helyszínről.
 • Egy másik csoport - nagyjából 250 ember - a Szabadság hídtól vonult a budai alsó rakparton. Tudósítónk szerint az autósok most nem voltak partnerek.
 • A végcél a Várkert Bazár volt, ahol becsléseink szerint néhány ezer ember gyűlhetett össze.
 • Több beszéd volt, felszólalt Nagy Blanka, a Bayer Zsolt és a kormányoldali média által betámadott diáklány is, aki keményen üzent Bayernek.
 • A beszédek után "ellenzéki majálishangulat" alakult ki, pár százan maradtak a színpadnál, többen a felállított sátrak köré gyűltek.
 • Országszerte több helyen tüntettek, volt, ahol félpályás útlezárással tiltakoztak a "rabszolgatörvény" ellen.
 • A budapesti tüntetés szervezői újabb demonstrációt hirdettek meg, február 11-ére.
 • A Gundel étterem előtt is tüntettek délelőtt, ahol hajléktalanoknak osztottak zsíros kenyeret. Az étterem zárva volt.
 • A tüntetés vége előtt néhány száz ember elindult és blokkolták a Lánchidat. A Kiskörút lett volna a cél, de a rendőrök nem engedik tovább őket. Felszólítottak mindenkit, hogy menjen fel a járdára. A földön ülőket egyesével vitték el a rendőrök, a járdán lévőket igazoltatták.
 • A forgalom fél 7 előtt indult meg ismét a Lánchídon.
 • 60-70 tüntető sípolva, skandálva érkezett a Parlament elé, ahonnan tovább vonultak az V. kerületi rendőr-kapitánysághoz, hogy "kiszabadítsák" Tuareget, a Lánchídtól elvitt tüntetőt, aktivistát. A tüntetés itt ért véget.
1
7 8 9 10 11 12 13
Sorrend megfordítása

Egykor útzárat terveznek a Blahán

Elvileg mindjárt elindulnak a térről az emberek, de egykor még tartanának egy útzárat a roma munkavállalókért. Közben megérkezett a buliszekér is.

©

Makón gyorsan vége lett a demonstrációnak

Makón délelőtt tíztől délig, a Szeged felé vezető úton állt 17 autó, nagyjából harmincan dudáltak. A félpályás útlezárást egy civil szervezte, de ott voltak a helyi DK és Jobbik képviselői. Fél órával a tüntetés lefújása után olyan, mintha semmi sem történt volna.

Ételosztás is lesz, O1G-feliratú zsíroskenyereket csinálnak a tüntetők

Főleg a hajléktalanokat várják az ételosztásra, lesz tea, zsíros kenyér és Gundel-palacsinta (körülbelül tíz hajléktalan van az étterem előtt).

©

A Gundelnél a kormány urizálása ellen tiltakoznak

A Gundelnél egy ideig verseket játszottak le felvételről, nagyjából húszfős a tömeg.

"Tiltakozunk a kormány urizálása ellen és csatlakozunk a mai rendezvényekhez, hogy álljon le az ország. Elegünk van! Mondjunk nemet a rabszolgatörvényre, a kilakoltatásokra és álljunk ki a szegényekért és a hajléktalanokért" - mondta egy felszólaló. Állítólag többen próbáltak mára asztalt foglalni, de végül e-mailt kaptak, amelyben az állt, hogy politikai demonstráció miatt a mai napon zárva tartanak.

A felszólaló Orbán Ráhel és Zsidai Roy kapcsolatát is emlegeti. "Meg szeretnénk tudni, hogy a jó étel illata vagy a korrupció bűze lengi be a helyet" - tette hozzá.

©

Szijjártó Imre, diák a következő felszólaló, ő a hajléktalanok igazoltatásáról beszél, ami szerinte jól illusztrálja a rendszer lényegét, ami ott nyilvánul meg leginkább, ahol a legnagyobb a nyomor. "Sokan halálra fagynak, állami segítség helyett állami erőszakot kapnak, amikor Orbán urizálásának egyhavi költségéből rendbe lehetne tenni a budapesti hajléktalanhelyzetet. A fél ország nyomorog, miközben Orbán a Várban zabálja a somlóit olcsón."

Győrben ötvenen vannak

Győrben egy parkolóból indul a menet, tudósítónk szerint nagyjából ötvenen lehetnek, ugyanennyi a rendőr is.

©
©

Nagy Blanka most is elmondaná decemberben megtartott beszédét

Tegnap az ATV vendége volt Nagy Blanka, a gimnazista, aki a túlóratörvény elleni kecskeméti tüntetésen tartott beszédével a kormánymédia új ellensége lett, és a mai tüntetésen is felszólal. 

Mint mondta, nem bánt meg semmit, ha vissza lehetne forgatni az időt, ugyanezt a beszédet mondta volna el, mint decemberben, egyedül azt sajnálja, hogy a trágár kifejezésekkel foglalkozik mindenki, nem a mondanivalójával.

A Blahán csekély az érdeklődés

Ahhoz képest, hogy negyed óra múlva indulna a menet, még mindig csak olyan 35 ember van. Az Európai Ügyészséghez csatlakozásért mindenesetre gyűjtik az aláírásokat.

©
©
©

Kecskeméten így tiltakoznak

©
©

A BKK-járatok elkerülik az érintett útszakaszokat

A BKK tegnapi közleménye szerint az útlezárások miatt a közösségi közlekedési járatok az érintett útszakaszokat elkerülik. Aki a belvárosba tart, annak célszerű a kötöttpályás járatokat, lehetőleg a metróvonalakat választania úti célja megközelítéséhez - írták. A pillanatnyi közlekedési helyzetről a BKK INFÓ-n tájékozódhatnak.

1
7 8 9 10 11 12 13

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Romániában rekordot döntött a napi esetek száma, ismét bevezethetik a rendkívüli állapotot

Romániában rekordot döntött a napi esetek száma, ismét bevezethetik a rendkívüli állapotot

Bivalyt szállítottak egy kabrióban – videó

Bivalyt szállítottak egy kabrióban – videó

Az MNB megtartaná a 15 ezres értékhatárig a PIN-kód nélküli vásárlást

Az MNB megtartaná a 15 ezres értékhatárig a PIN-kód nélküli vásárlást