Vizi E. Szilveszter magyarázkodik, és nem ad egyértelmű választ

Vizi E. Szilveszter magyarázkodik, és nem ad egyértelmű választ

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Vizi E. Szilveszter elismerte, hogy beszélt Palkovics Lászlóval arról, hogy ki kerülhet az MTA-tól elvett kutatói hálózat, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat élére, ám azt állította, a miniszter csak tanácsot kért tőle, s nem ajánlotta fel neki a posztot. Vizi E. Szilvesztert az RTL Klub híradója szólaltatta meg.

A híradónak nyilatkozó tudós ugyanakkor nem adott egyértelmű választ arra, vállalná-e a tisztséget. Az Országgyűlés a héten szavazta meg az MTA megcsonkításáról szóló törvényt, amely szerint a kutatóintézetek egy olyan szervezet alá tartoznak majd, amelyben a kormánynak meghatározó befolyása van. A törvény központi eleme az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) nevű új szervezet. Ez alá tartozik mostantól az idáig az MTA irányítása alá tartozó 15 kutatóintézet és kutatóközpont, a törvény lehetővé teszi azonban ezek átszervezését, megszüntetését és új intézetek csatlakozását is. 

Vizi E. Szilveszter esetleges megbízásáról az Akadémiai Dolgozók Fóruma azt mondta pénteken, hogy biztosak abban, hogy "sem Vizi E. Szilveszter, sem más, nemzetközi reputációval és jelentős szakmai életúttal rendelkező tudós nem fogja elvállalni az MTA-ra kényszerített szervezet vezetését. Az ELKH felállítása a tudóstársadalom egyöntetű tiltakozását váltotta ki mind idehaza, mind a nemzetközi színtéren, legutóbb az összes jelentős német kutatóintézeti hálózat tiltakozott ellene. Így bárki is vállalja a szervezet vezetését, az szakmai karrierjének végét jelentené" – áll a közleményükben.