Kocsis Máté építkezése nem tetszett a világörökség védelmezőinek sem

Kocsis Máté építkezése nem tetszett a világörökség védelmezőinek sem

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága is aggódva szemlélte annak a VIII. kerületi családi háznak az átépítését, amelyet Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének – a kerület akkori polgármesterének – édesanyja vett meg 2016-ban, ma pedig a fideszes politikus és családja lakja. A korábbi tulajdonosokat egy önkormányzati felszólítás vitte rá arra, hogy eladják az ingatlant – olyan összegért, amennyiért korábban nem szerették volna. Mihelyst viszont megállapodtak a Kocsis-családdal, megszűnt a presszió.

Építészeti Citrom-díjjal „tüntette ki” Kocsis Máté VIII. kerületi családi házának építkezését 2018-ban az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága. A szervezet, amely a díjjal minden évben a műemlékeket veszélyeztető jelenségekre próbálja felhívni a figyelmet, bírálatában egy szóval sem említi, hogy kinek a házáról van szó. Talán nem is voltak az információ birtokában.

Arra, hogy a Fidesz frakcióvezetője egy újjáépített józsefvárosi családi házban él, Hadházy Ákos keddi Facebook-bejegyzéséből derült fény: a független képviselő ebben viszonylag részletesen leírja, hogyan vette meg egy idős házaspártól Kocsis Máté édesanyja 2016-ban a lerobbant állapotú ingatlant, majd hogyan bontották le és húztak fel rajta egy a korábbinál nagyobb házat a helyére, amibe 2019 elején végül a frakcióvezető és családja költözött be.

Az ICOMOS nemzeti bizottsága a citromdíjat kísérő indoklásában főként ez utóbbi bontást és az újraépítést kifogásolta szakmailag: az ingatlan ugyanis a műemléki védettséget élvező Tisztviselőtelepen található, amelyet tíz éve éppen azért nyilvánítottak műemléki jelentőségű területté, hogy a nagyjából kétszáz, a 19. század utolsó évtizedeiben körülbelül egy időben és stílusban épült és viszonylag jól megmaradt épületet minél teljesebben megőrizhessék. A védett területen álló, de egyedileg nem védett, a környék építészetének stílusjegyeit többszörösen őrző ház a szervezet szerint műszakilag ugyan leromlott állapotban volt, de a helyreállítása megoldható lett volna, csakhogy 2017 nyarán lebontották – méghozzá a műemléki hatóság tudta nélkül. Hiába látszik, hogy az újjáépítéskor egy az eredetihez hasonló épületet akartak létrehozni,

„valójában egy rekonstrukció soha nem tudja pótolni az eredetit, annak minden részletével, történeti és örökségértékével. Ráadásul már most látszik, hogy az új épület több ponton el fog térni az eredetitől”

– írta a még zajló építkezés idején a szervezet, egyúttal azokra a következményekre is figyelmeztetve, miszerint „védett területen egy épület lebontása az egész terület más épületeinek megmaradását is veszélyezteti”, illetve, hogy „a lebontott épület többé-kevésbé hasonló másolata sem tudja helyettesíteni az eredeti épületet, és a másolat könnyen hamisítvánnyá válik”.

A régi épület és a bontás, illetve építés stációi az ICOMOS díjáról beszámoló Építészfórum cikkében, a régi és az új épület közti különbségek pedig Hadházy Ákos képein is láthatók: bár az átépítéskor igyekeztek a korábbihoz hasonló, téglaburkolatos homlokzatot kialakítani, változott a tetőszerkezet, és az ablakok szintje is, az épületet emellett hátrafelé, az udvar felé jelentősen bővítették, és a tetőterét is beépítették. Egy ekkora új építésű ingatlan Hadházy Ákos becslése szerint legkevesebb 100 millió forintba kerülhetett.

©

A képviselő információi szerint egyébként a házat 2016 végén 45 millió forintért vette meg Kocsis Máté édesanyja – ezt egy keddi közleményében 44 millióra korrigálta a független képviselő állításainak egy részét hamisnak, vagdalkozásnak minősítő frakcióvezető.

Ugyanebben a 24.hu-n megjelent közleményben Kocsis Máté Hadházy azon állítását is cáfolja, hogy a leromlott állagú ingatlant részben hatósági eszközökkel szerezték meg a korábbi tulajdonostól. Utóbbi alatt a politikus azt értette, hogy a Kocsis Máté vezette VIII. kerületi polgármesteri hivatal hatósági ügyosztálya kötelezte a ház tulajdonosait, hogy újítsák fel a tetőt, mert hullanak róla a cserepek, egyben figyelmeztette őket, hogy ha nem teszik meg, az önkormányzat maga intézkedik, és bírságot szab ki. Mivel a többségi tulajdonos idős házaspárnak nem volt pénze a felújításra, az amúgy régóta eladásra hirdetett ház értékesítése mellett döntöttek. Az ingatlant addig azért nem adták el, mert kevesellték az érte ajánlott összegeket.

Bár Kocsis Máté a 24.hu-nak azt írta, hogy az eladókon „az eladókon semmilyen hatósági kötelezés, semmilyen kényszer nem volt”, a birtokunkban lévő dokumentumok alapján ez nem teljesen állja meg a helyét: 2016 október 12-i keltezésű felszólításában hivatal hatósági ügyosztálya nem csak arra szólította fel őket, hogy a jó műszaki állapot helyreállításához szükséges munkálatokat 30 napon belül kezdjék meg, hanem arra is figyelmeztette őket, hogy – amellett, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor kötelezni fogják őket erre. Továbbá

A kötelezettség nem teljesítése esetén a kötelezett eljárási bírsággal sújtható, mely ismételhető és összege természetes személy esetében ötezertől – ötszázezer forintig terjedhet.

Mivel az idős tulajdonosoknak sem a tető megjavíttatására, sem a kilátásba helyezett bírságra nem volt pénzük, kvázi kényszerhelyzetbe kerültek, amelyből már érthető, miért adták el a korábban visszautasított összegért az akkoriban bejelentkező Kocsisnénak.

Kocsis Máté
©

Beszédes az is, hogy a 30 napos határidő lejártával az önkormányzat tudomásunk szerint nem küldött újabb felszólítást, hanem leállította a veszélyes tető miatti eljárást (nem kaptak felszólítást, vagy büntetést) – a tulajdonosok ekkor már tárgyalásban voltak a frakcióvezető édesanyjával, aki két hét múlva hivatalosan is megvette az ingatlant – az önkormányzatnak – hivatalosan – viszont erről akkor még nem lehetett tudomása.

A lapunk által kikért tulajdoni lap alapján az ingatlan fele 2019 januárjában "csere" jogcímen került a polgármester tulajdonába – ezt Kocsis Máté egyébként januárban leadott vagyonnyilatkozatában is szerepelteti. A csere tényét a 24.hu-nak írt közleményében a Fidesz frakcióvezetője újra megerősítette, kiegészítve azzal, hogy a tisztviselőtelepi ház felújítását a család korábbi, szintén VIII. kerületi lakásának értékesítéséből fedezték. A cégnyilvántartás szerint Kocsis Máté, valamint az édesapja, édesanyja és a testvére 2018 novemberéig egy Bródy Sándor utcai lakcímre voltak bejelentve, e dátum után a frakcióvezetőnél már a tisztviselőtelepi, a szüleinek pedig egy 12. kerületi cím volt bejegyezve, Kocsis Máté felesége viszont a nyilvántartás szerint már 2018 októberétől, vagyis a csere földhivatali bejegyzése előtt négy hónappal ott lakott.

A földhivatali nyilvántartásból az is kiderül, hogy a frissen cserélt ingatlan másik felét Kocsis Máté édesanyja a frakcióvezető 5 illetve 2 éves gyermekei nevére próbálta íratni, de ezt a földhivatal valamilyen okból megtagadta.

Borítóképünk Hadházy Ákos Facebook-oldaláról származik.

Hozzászólások