Igent mondott a Fidesz, tárgyalhatnak a klímavészhelyzetről

Igent mondott a Fidesz, tárgyalhatnak a klímavészhelyzetről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először nemet mondott erre a fideszes többség a Fenntartható fejlődés bizottságában, de a plenáris ülésen a képviselők már elsöprő többséggel tűzték napirendre a kérdést. A Fidesz a rabszolgatörvényben nem enged.

Az Országgyűlés kedden tárgysorozatba vette az ellenzék által kezdeményezett klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó határozati javaslatot, ami azt jelenti, hogy az Országgyűlés végre érdemben tárgyalhat a klímaválság kezeléséhez szükséges sürgető lépésekről.

A kérdés tárgysorozatba vételéről 167 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett döntöttek, nemet csak a fideszes Farkas Flórián, Jakab István, Kara Ákos és Kovács József nyomtak, Balczó Zoltán (Jobbik) és Ritter Imre (nemzetiségi képviselő) tartózkodtak.

Tehát a Fidesz és a KDNP képviselőinek döntő többsége is igent mondott arra, hogy a kérdést vitassa meg a Ház. November végén a kormánypárti többség a kérdés bizottsági tárgyalásakor még elutasította a tárgysorozatba vételt.

A törvényjavaslatot Tordai Bence (Párbeszéd) jegyzi, hozzá csatlakozott a frakciója.

„A Magyar Országgyűlés, látva a klímaváltozás és az ökológiai válság egyre súlyosbodó jeleit Magyarországon és az egész világon, tudva, hogy ez a krízis már egy-két évtizeden belül felülírja eddigi életvitelünket, és a XXI. század végére alapjaiban fogja veszélyeztetni az emberi civilizáció létfeltételeit a Földön, tekintettel az alaptörvényre, amely alapvető alkotmányos jogként rögzíti az egészséges környezethez való jogot, és állami feladatokat határoz meg az egészséges környezet megóvásával, illetve a testi és lelki egészség biztosításával kapcsolatban, figyelemmel az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményén belül létrejött Párizsi Megállapodásra, elfogadva az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének megállapítását, mely szerint 2030-ig van csak esélyünk visszafordítani a klímaváltozás pusztító folyamatát,  kihirdeti a klímavészhelyzetet, és kötelezi a Kormányt a rövid, közép- és hosszú távú klímavédelmi és klímaalkalmazkodási intézkedések kidolgozására és megvalósítására” – olvasható a törvényjavaslatban.

Ugyancsak tárgysorozatba vették (167 igen, 1 nem, 3 tartózkodás) az LMP frakciójának klímaváltozást fékező lépéseire vonatkozó javaslatát is.

Mindkét dokumentum felszólítaná a kormányt, hogy 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse üvegházhatású gázok kibocsátását és legalább 30-cal az energiafelhasználását, végső energiafogyasztásának legalább 35 százalékát megújuló energiákból nyerje, valamint 2050-re érje el a teljes klímasemlegességet, a nettó nulla üvegházgáz-kibocsátást.

A Mérce a keddi parlamenti napról ugyanakkor megjegyezte, hogy a fideszes többség leszavazta azt az ellenzéki indítványt, hogy tárgysorozatba vegyék a rabszolgatörvény visszavonásáról szóló javaslatot.

Hozzászólások