Sűrű napjai vannak a magyar barlangi mentősöknek

Sűrű napjai vannak a magyar barlangi mentősöknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

4 napon belül második alkalommal nyújtott segítséget bajba jutott barlangászoknak a Magyar Barlangi Mentőszolgálat. Ezúttal a Ferenc-hegyi-barlangban szenvedett egy 35 éves férfi súlyos vállsérülést.

Szombaton egy a harmincas éveiben járó barlangtúrázó szenvedett balesetet a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban. A súlyos sérüléseket szenvedett túrázó kimentésére a Magyar Barlangi Mentőszolgálat 27 fővel vonult a helyszínre – közölte a szervezet.

Az orvosi csapat a helyszínen ellátta a sérültet, szállítható állapotba hozta, majd speciális mentőhordágyon mintegy 5 óra alatt a felszínre juttatta és éjfél után átadta az Országos Mentőszolgálat kiérkező egységének.

A baleset a barlang 3. számú főhasadékában történt, a bejárattól 300 méter távolságra. A labirintus szerű barlang ezen szakasza szűk járatokkal és kuszodákkal tarkított, nagyon nehezen és lassan járható. Ahhoz, hogy a sérültet a felszínre lehessen hozni a barlangi mentőknek több helyen is tágítaniuk kellett a barlang járatait.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat mai mentése idén az 5. éles barlangi mentőakció. Legutóbb 4 napja, december 10-én kellett segíteniük a Mátyás-hegyi-barlangban egy lábsérült nő kimentésében.

Hozzászólások