Karácsony: Ha nincs pénz a szemétszállításra, nincs atlétikai vb

Karácsony: Ha nincs pénz a szemétszállításra, nincs atlétikai vb

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem engedné a főpolgármester, hogy egy rosszul működő állami cég elvonja az FKF bevételeinek harmadát.

A 24.hu-nak adott interjújában üzent Karácsony Gergely a hulladékgazdálkodás ügyében. Az állami kukaholding egyelőre nem fizette ki a fővárosi szemétszállítást és hulladékgazdálkodást végző FKF-nek az elvégzett feladataiért járó pénzt, ami évi 10 milliárd forint mínuszt jelent Budapestnek. Karácsony számítása szerint ez azt jelenti, hogy „egy rosszul működő állami vállalat elvonja egy fővárosi cég bevételeinek egyharmadát”. A főpolgármester azt mondta:

el kell dönteni, hogy a miniszterelnök a legfontosabb, vagy vannak még fontosabb emberek, mondjuk a kukaholding vezetője. Gyorsan el kellene dönteni ezt, mert ha a miniszterelnök atlétikai világbajnokságot szeretne, akkor nekem alá kellene írnom egy levelet a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek. De ezt csak akkor teszem meg, ha a kukaholding fizet, hiszen ez is a megállapodás része.

Az Index megkérdezte a nyilatkozatról Fürjes Balázst, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt, aki azt válaszolta:

kukaholding ügyben csak annyit tudok mondani: ne szemétkedjünk! Főpolgármester úrral utoljára tegnap egyeztettünk órákat, legközelebb holnap találkozunk. Keressük együtt a megoldásokat, ne a konfliktust, és eredményesek leszünk! Budapest nem csatatér.

A főpolgármestert arról is megkérdezték, hogyan lehet drasztikusan csökkenteni az autók számát. Karácsony azt ígérte, első lépésként forgalomcsillapítás következik, de fokozatosan kell bevezetni új rendszert, városrészeket kivonni a forgalomból, P+R parkolókat építeni, valamint a vasúti menetrendet összehangolni a városi közlekedéssel. Ami pedig a behajtási díjat illeti, arról társadalmi vitát szeretne, de "nem magától értetődő, hogy egy ilyen rossz levegőjű városban ingyenes közszolgáltatás a belvárosba behajtás".

Hozzászólások