Zokogtak az Olaszországból hazatérő diákok, amikor megtudták, hogy karantén vár rájuk

Zokogtak az Olaszországból hazatérő diákok, amikor megtudták, hogy karantén vár rájuk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tizenegy diákot, két tanárukat és buszuk két sofőrjét két hétre elkülönítették a Szent László Kórházban.

Timaffy Judit volt milánói főkonzul maga értesítette az országos tisztifőorvost arról, hogy 16 éves lánya és tíz társa – akik három hetet töltöttek Olaszország koronavírus-fertőzéssel sújtott Lombardia tartományában – vasárnap hazaérnek.

„Bedobtam az SOS-jelzést, hogy potenciális vírushordozó gyerekcsapat érkezik hamarosan” – mondta Timaffy az RTL Klub Híradójának. Azt is elárulta, anyaként nagyon nehéz volt számára meghozni a döntést. Amikor ugyanis a fiatalok megtudták, hogy két hetet karanténban kell tölteniük a budapesti Szent László Kórházban, zokogtak a telefonban.

„Vívódás volt, lelki tusa, mert tudtam, hogy minek teszem ki ezeket a kamasz lányokat, akik három hét után alig várták, hogy újra lássák a szüleiket, a barátaikat, a társaikat az iskolában. Nagyon nagy csalódás volt számukra, hogy nem ölelhették át a szülőket” – magyarázta a korábbi főkonzul.

A diákokat szállító busz végül egyenesen a kórházba hajtott; a tizenegy gyereket, a két kísérő tanárt és a két buszsofőrt egy elkülönített épületben helyezték el.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa a stábnak elmondta, hogy a 14 napos karantén ideje alatt meghatározott időközönként különféle vizsgálatokat végeznek majd a csoport tagjain.

Olaszországban már heten meghaltak a koronavírus-fertőzés nyomán kialakult betegségben, kétszáznál is többen vannak, akiknek a szervezetében kimutatták a kórokozót.

Arról, hogy milyen most a helyzet Milánóban, itt olvashat:

Mindennapok Milánóban: „Akkor kezdtünk aggódni, amikor megláttuk, hogy nincs áru a boltokban"

Kimutatták a koronavírust a Japán mellett karanténba helyezett óceánjáró, a Diamond Princess egyik magyar alkalmazottjánál - jelentette be sajtótájékoztatóján Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára. Mint mondta, február 19-én feloldották a karantént a hajón, a személyzet jelentős része, köztük három magyar is azonban a hajón maradt.

A koronavírus-fertőzésről szóló összes hírünket megtalálja itt.

Hozzászólások