Saját törvényjavaslatot nyújtottak be a szocialisták a veszélyhelyzetre

Saját törvényjavaslatot nyújtottak be a szocialisták a veszélyhelyzetre

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szerintük az Országgyűlés akadályoztatása esetén határozatait elektronikus kommunikációs eszköz alkalmazásával is meg tudja hozni.

Saját törvényjavaslatot nyújtott be a szocialista frakció: ez arra hatalmazná fel a kormányt, hogy június 30-áig hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetben rendeletekkel bevezetett rendkívüli intézkedések hatályát.

A kormánynak arra az érvére, hogy azért kell határidő nélkül felhatalmazni a kormányt, mert előfordulhat, hogy a parlament nem tud összeülni a további hosszabbítás elfogadására, az MSZP ezzel a javasolt mondattal válaszol:

„Az Országgyűlés akadályoztatása esetén határozatait elektronikus kommunikációs eszköz alkalmazásával hozza meg.

Ez szerintük technikailag lehetséges.

Az indoklás szerint „A járvány kezelése és következményeinek elhárítása, illetve mérséklése további rendkívüli kormányzati intézkedéseket követel meg, amikhez szükséges törvényi felhatalmazást az Országgyűlésnek kell biztosítani. A törvényhozás felelőssége, hogy e felhatalmazás az alkotmányos keretek között maradjon.”

Feltételezhető, hogy ez a javaslat csupán gesztus marad, az Országgyűlés nem ezt fogja tárgyalni, hanem a kormány javaslatát, még akkor is, ha a házszabálytól eltérést – amelyet egyébként formálisan még mindig nem kértek – az ellenzék elutasítja, és ezért kedd nem lehet dönteni róla.

Hozzászólások