Karácsony az önkormányzatok sarcolásának kompenzálását várja a kormánytól

Karácsony az önkormányzatok sarcolásának kompenzálását várja a kormánytól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormánnyal való egyeztetésen négy javaslatot képvisel majd a főpolgármester, amiket az önkormányzatokkal egyeztetve fogalmaztak meg. A taxisok tarifájához nem nyúlna a főváros.

A jövő évi költségvetés súlyos megszorító csomag az önkormányzatok és az általuk képviselt emberek számára – közölte Karácsony Gergely főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján. A megszorításokat ráadásul egészen 2024-ig fenntartanák. Ezek pedig a főpolgármester szerint olyan mértékben aknázzák alá a főváros pénzügyi lehetőségeit, hogy a kérdés csak az:

Budapest melyik évben megy csődbe.

A kormány szerdára hívta össze az önkormányzati szövetségeket, hogy egyeztetést indítson a 2021-es költségvetéssel kapcsolatban. Az egyeztetésre – ahol Karácsony a Budapesti Önkormányzati Szövetség elnökeként vesz részt – három javaslatcsomagot visz a főpolgármester. Mint mondta, ezeket az önkormányzatokkal egyeztetve fogalmazták meg.

Az első javaslat arról szól: a kormány vonja vissza a gépjárműadó önkormányzatoknál maradó részének elvonását. Ezt az adót azért szedik be, hogy az autósok hozzájáruljanak az önkormányzatok által fenntartott utak karbantartásához – részletezte. Karácsony javaslata, hogy a pénz maradjon az önkormányzatoknál, de azt csak útfelújításokra lehessen használni.

©

A főpolgármester másik javaslata "a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adóra" vonatkozik. Szolidaritási adóból csaknem a jelenlegi összeg négyszeresét, 34 milliárd forintot szedne be a fővárostól a kormány. A járvány miatt a BKK eközben 20-30 milliárd forintos bevételkiesést szenved el. Karácsony ezért azt javasolja, a közösségi közlekedés jegybevételének kiesését valamilyen módon kompenzálja a kormány.

A kormány a főpolgármester szerint megszüntetné a plakátokra kivethető építményadót is. A város arculatát terhelő plakátokra kivetett adó az igazságos közteherviselés része, ezért ennek eltörlését a főváros nem tudja támogatni.

Az uniós támogatások elosztásával kapcsolatban pedig azt szeretné elérni a tárgyaláson Karácsony, hogy annak elosztásába az önkormányzatok is beleszólhassanak. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak így lenne igazságos, de az európai jogszabályok, a partnerségi alapelv is ezt írja elő. Nagyjából 1 milliárd euróról van szó.

Kérdésre a Világgazdaság értesülésére is kitért a főpolgármester, ami szerint akár teljesen eltörölhetik a taxisok fix tarifáját. A főváros vezetése jelenleg nem szándékozik eltérni az egységes budapesti taxi-tarifáktól – közölte Karácsony. Az újranyitáshoz kapcsolódó döntések meghozása előtt azért meghallgatják majd a taxisok véleményét is, hiszen súlyosan érintették őket a járvány gazdasági hatásai.

Hozzászólások