A leendő magyar orvosok fele külföldön képzeli el a jövőjét

A leendő magyar orvosok fele külföldön képzeli el a jövőjét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orvostanhallgatók fele nem Magyarországon képzeli el a jövőjét, egyharmaduk hosszabb távon is külföldön dolgozna.

A magyar orvosi egyetemisták fele a bizonytalan megélhetés miatt külföldi munkavállalást tervez – írja a 24.hu a Magyar Orvosi Kamara (MOK) legújabb kutatására hivatkozva.

A felmérés négy nagy egyetem – a Debreceni Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, illetve a Semmelweis Egyetem – több mint 3700 orvoshallgatójának a válaszai alapján készült.

A leendő orvosok a jövőjükről úgy nyilatkoztak a kutatás szerint, hogy minden ötödik külföldön szeretne elhelyezkedni, míg, 29,7 százalékuk pedig hosszabb távú munka miatt gondolkodik a külföldre költözésben, vagyis majd a hallgatók fele elhagyná az országot a jövőben. Az elvándorlás okára is rákérdezett a MOK, a válaszadók több mint fele az elégtelen fizetésre hivatkozott, míg 57,9 százalékukat a külföldi munkakörülmények és a tanulási lehetőségek motiválják.

A medikusok és medikák a kezdő orvosi bérrel kapcsolatban meglehetősen kritikusan nyilatkoztak, úgy gondolják, hogy a nettó 187 000 forintból nem tudnának megélni. Mintegy 28,9 százalékuk vállalna egy vagy több másodállást is vállalni, de 52,1 százalékuk egy helyen szeretne csak dolgozni. Az elégtelen fizetés kihat a leendő orvosok magánéleti terveire is: 60 százalékuk szeretne családot alapítani az egyetemet követő években, ezt viszont a jelenlegi fizetések mellett elképzelhetetlennek tartják.

A hálapénzről is kérdezték az orvosjelölteket. Több mint felük gondolja úgy, hogy a paraszolvencia megmérgezi az orvos-beteg kapcsolatot, 67,3 százalékuk korrupciónak tartja azt.

(Képünk illusztráció)

Hozzászólások