Kerpel-Fronius: Egyelőre nem töltik fel a fővárosi idősotthonokat

Kerpel-Fronius: Egyelőre nem töltik fel a fővárosi idősotthonokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tartalékokat képez és változtatásokat vezet be Budapest, például az idősotthonokban is. A főpolgármester-helyettes arról is nyilatkozott, hogy a biciklisávók októberig biztosan maradnak.

Készül a főváros a koronavírus második hullámára: tartalékot képeztek védőfelszerelésből, de lesz, amit máshogy csinálnak, például az idősotthonokban – mondta Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az ATV Start című műsorában.

A főpolgármester-helyettes szerint például az elkülönítésen, a távolságtartáson és számos más elővigyázatossági lépésen változtattak az idősotthonok esetében. Azt is elmondta, hogy a megüresedett helyeket egyelőre nem töltötték fel.

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, a több mint 500 fős Pesti úti Idősek Otthonán tavasszal végigsöpört a koronavírus-járvány, több száz lakót megfertőzve. Az intézményben gondozottak közül több mint ötvenen életüket vesztették. A Kamaraerdei Úti Idősek Otthonában nem volt olyan súlyos a helyzet, mint a Pesti úton, de több ott gondozott is meghalt a COVID-19 betegség miatt. Az intézmény igazgatója később nyugdíjazását kérte.

A főpolgármester-helyettes arról is beszélt, hogy októberig biztosan maradnak a biciklisávok a belvárosban. (Ezek közül múlt héten festették fel a legújabbat.) Szeptembertől sem számítanak dugókra: szerinte ezeket inkább a kormány döntése generálta, amikor átmenetileg ingyenessé tette a parkolást. Emiatt olyanok is elindultak autóval, akik egyébként nem közlekedtek volna. 

Kerpel-Fronius hangsúlyozta: nem szeretnék kitiltani az autókat a városból. Szerinte inkább „élhetőségi kérdésről” van szó, illetve arról, hogy az átmenő forgalmat kiszolgáló országútnak tekinti-e a főváros az útjait. Kisebb levegőszennyezettség mellett több lehet a gyalogos a belvárosban, és megjelenhet egy olyan tér, ahol a városlakók élhetnek – fejtette ki. Hozzátette, a kipróbált változtatások közül visszacsinálják azt, ami nem válik be. Ezt a tesztüzem után kérdőívekkel és mérésekkel döntik majd el.