Lajos Tamás: A színművészetisek arra utaznak, hogy odamegyünk, és kipucoljuk az épületet

Lajos Tamás: A színművészetisek arra utaznak, hogy odamegyünk, és kipucoljuk az épületet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az SZFE fenntartását átvett alapítvány kuratóriumának tagja szerint nem fogják karhatalommal elvitetni az intézmény épületeit blokád alá vett hallgatókat.

Interjút adott a Mandiner című lapnak Lajos Tamás producer, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) működtetését átvett alapítvány kuratóriumának tagja, amelyben – a 24.hu szemléje szerint – megígérte, hogy az SZFE ügyében nem lesz semmilyen erőszakos fellépés, bár a hallgatók, akik csütörtök hajnalra az intézmény egy újabb épületét vették blokád alá, ezt akarják kiprovokálni.

Arra utaznak, hogy majd odamegyünk, és kipucoljuk az épületet akár karhatalommal. Mindenkit megnyugtatok: nem megyünk oda. Nem megy oda a karhatalom, és semmilyen erőszakos fellépés nem lesz az ügyben. Ha úgy gondolják, hogy a végtelenségig húzzák, hát tegyék”

– mondta a cikk szerint Lajos Tamás.

A producer az interjúban megismételte, hogy szerinte

Lajos hétfőn a Kossuth rádióban nyilatkozott, és egyebek mellett arról beszélt, hogy az oktatás három-négy helyen folyik az egyetemen, a legkevesebb órát a Vas utcában tartják. Akkor még az volt az egyetlen blokád alatt lévő épület. „Már amennyire blokádnak lehet nevezni ezt a pár diákot, aki ott randalírozik" – tette hozzá.

Kedden a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kezdeményezésére leváltották az SZFE kancellárját, Vonderviszt Lajost, a helyére Szarka Gábor honvéd ezredest, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét nevezték ki. A 444.hu úgy tudja, hogy az új kancellár, akit kedden a hallgatók nem engedtek be a Vas utcai épületbe, szerdán az egyetem középvezetőinek azt mondta: ha nem léphet be az intézménybe, akkor nem ír alá semmit, és nem lesznek fizetések sem.

Az egyetem dolgozói csütörtökön és pénteken kétnapos sztrájkot tartanak, így tiltakozva az autonómia felszámolása ellen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette: a kormány döntött az SZFE jövő évi költségvetéséről, amelyet a kuratórium kérése értelmében a korábbi több mint duplájára, 3 milliárd forintra emeltek.

Hozzászólások