Riogatásnak nevezte a miniszterhelyettes Jakab Ferenc virológus mondatait

Riogatásnak nevezte a miniszterhelyettes Jakab Ferenc virológus mondatait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Balázs szerint Magyarország bőven eleget tesztel, a fertőzöttek és az elhunytak száma pedig stabilizálódott. Orbán Balázs még azelőtt beszélt erről, hogy kiderült, péntekre több mint 1300 igazolt fertőzöttet találtak, 17 ember pedig elhunyt.

Komolyabb járványügyi intézkedések bevezetését sürgette Jakab Ferenc virológus egy online előadásban csütörtökön. Arra figyelmeztetett, hogy lassítani kell a járvány ütemét, mert megállítani nem fogjuk tudni. „Ha így rohanunk a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásunkat ki fogjuk meríteni. Nem látjuk, hogy a járvány csúcsosodna vagy platózna, a számok emelkednek.” Szerinte, ha nem lesznek szigorítások, többen fognak kórházba és lélegeztetőgépre kerülni, illetve több lesz a halálos áldozat.

Erről is kérdezték Orbán Balázst, a Miniszterelnökséget vezető minisztert, Gulyás Gergely helyettesét, az ATV Start című műsorában,

aki Jakab Ferenc szavait riogatásnak nevezte.

Orbán Balázs szerint a számok stabilizálódtak, ráadásul Magyarország háromszor annyit tesztet végez el, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokollja előír. Úgy látja, hogy nemzetközi összehasonlításban nem állunk rosszul, folyamatosan tesztelünk és azoknál is van lehetőség laborvizsgálatot végezni, akiknél orvosilag nem indokolt.

A miniszterhelyettes azt is mondta, hogy a magyar hatóságok nem engedték el a fertőzést: a távolságtartást és a maszkhasználatot szigorúan betartatják.

Csütörtökön 17 koronavírusos beteg meghalt, és újabb 1322 embernél mutatták ki a fertőzést Magyarországon úgy, hogy aznap 12 394 laborvizsgálatot végeztek el. Ez 10,67 százalékos arány. A WHO ajánlása szerint a tesztelés mértéke akkor megfelelő, ha az összes vizsgálatnak legfeljebb 5 százaléka pozitív, vagyis e szerint Magyarországon keveset tesztelnek.

Hozzászólások