Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Párbeszéd politikusa, az óbudai országgyűlési választókerület képviselője benyújtotta a Pest megyei választókerületek átalakítási javaslatát, ami a kormány kötelessége lett volna. Majd kiderül, mire megy ezzel.

Amikor Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) volt elnöke augusztusban bejelentette nyugdíjba vonulását, egyebek közt arra figyelmeztetett: Pest megyében meg kell változtatni a 12 országgyűlési egyéni választókerület beosztását úgy, hogy ezek lakosságszáma megfeleljen a törvénynek. A 2011-es választási törvény szerint ugyanis az egyes kerületekben a választásra jogosultak számának megközelítően azonosnak kell lennie. Ha az országos átlagtól (ez most kereken 75 000 fő) 20%-nál nagyobb az eltérés (vagyis 90 000-nél több választópolgár jut egy kerületre), az Országgyűlés köteles megváltoztatni a beosztást. És mivel ezt a választás előtti évben, azaz jövőre ugyane törvény szerint már nem teheti, még idén kellene dönteni.

A kormány azonban ilyen javaslatot nem tett, pedig a túlduzzadt Pest megyei 2. és 5. (Budakeszi és Dunakeszi székhelyű) kerület határait kötelező lenne megváltoztatni. Sőt, Gulyás Gergely miniszter egy kormányinfón azt mondta, hogy „a választókerületeket, illetve a választási szabályokat alapvetően nem akarják módosítani”. Azóta kiderült, hogy a szabályokat dehogynem, de a kerületekről az a tervezet nem szól. Ezt pótolja Szabó Timea törvényjavaslata, amely az NVI elképzelésén alapul.

Kérdés, mit kezd ezzel a Fidesz.

Az ellenzéki előterjesztések többnyire nem jutnak túl a szakbizottságon, amely elutasítja, hogy a plenáris ülésen megtárgyalhassák ezeket. Szabó Timea pedig különösen nem tartozik a kormányoldal kedvencei közé, éppen nemrég nyert pert egy durván gyalázkodó cikk miatt. Ugyanakkor nehéz lesz megindokolni, miért nem támogatják a saját maguk hozta törvény által szigorúan előírt kerülethatár-módosítást, amire már csak egy hónap maradt.

Hozzászólások