Lakosságarányosan nálunk okozza a világon a legtöbb halálesetet a koronavírus

Lakosságarányosan nálunk okozza a világon a legtöbb halálesetet a koronavírus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem szép a statisztika három nappal a kijárási tilalom ideiglenes feloldása előtt.

A világ koronavírus-fertőzöttségi adatait folyamatosan frissítő baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai alapján úgy néz ki, hogy jelenleg az egész világon Magyarországon halnak meg a legtöbben koronavírus-fertőzöttként lakosságarányosan, egymillió főre vetítve. Az Our World in Data térképén is látható, hogy Magyarországon és környékén sötét színek uralkodnak, márpedig a térkép szerint minél sötétebb egy rész, annál többen halnak meg egymillió főre vetítve.

A december 20-i adat alapján – amikor 185 új koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak Magyarországon – 19,15-ös értékkel Magyarország volt a világelső, de a szomszédos országokban is rossz a helyzet: Horvátországban 18,71 volt ez az adat, Ausztriában 15,77, Szlovákiában pedig 8,24.

Müller Cecília országos tiszti főorvos december elején a honvédelmi bizottságban tartott meghallgatásán azzal indokolta a koronavírus rosszul festő statisztikáit Magyarországon, hogy a magyar rendszer eltér a sok más országban alkalmazottól, és tulajdonképpen mindenkit a járvány áldozataként tartanak számon, aki koronavírusos volt a halál időpontjában.

A Telex ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatközlés módszerei közötti eltéréseket jobban összehangoló hétnapos mozgóátlag alapján Magyarország ugyancsak az élmezőnyben, a 6. helyen van a világon, csak Szlovénia, Bulgária és Horvátország, illetve Liechtenstein és San Marino előzi meg az elhunytak számát tekintve.

A magyar kormány hétfő reggel döntött arról, hogy szentestére felfüggeszti  a kijárási tilalmat, miközben csak hétfő reggelre 183 új halálesetet jelentettek a koronavírus miatt.

Hozzászólások