Versenyeztetés nélkül adhatják el a felesleges lélegeztetőgépeket

Versenyeztetés nélkül adhatják el a felesleges lélegeztetőgépeket

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár ingyen is oda lehet adni a gépeket a járvány elleni védekezés közfeladataira.

A kormány kedd este megjelent rendelete csak a veszélyhelyzet végéig érvényes, és azt mondja: „az állam tulajdonában álló orvostechnikai eszközök, fertőtlenítőszerek, gyógyszerek értékesítése során a versenyeztetés mellőzhető”, eltérően a nemzeti, illetve állami vagyonról szóló törvények előírásaival. Feltehető, hogy itt egyebek közt a tavasszal irreálisan nagy számban, vitatott megbízhatóságú szállítóktól és drágán beszerzett, de a kórházakba – részben megfelelő számú szakképzett kezelőszemélyzet hiányában – el se jutott lélegeztetőgépekről van szó, amelyeket a Külügyminisztérium már hetekkel ezelőtt árulni kezdett.

A jogszabály azt is kimondja, hogy a költségvetési forrásból beszerzett, az állam tulajdonában álló egészségügyi felszerelés, berendezés, gyógyszer és fertőtlenítőszer, valamint az állam tulajdonában álló egyéb orvostechnikai eszköz, egyéni védőeszköz a koronavírus-világjárvány megelőzéséhez, terjedésének megakadályozásához szükséges mértékben, és erre vonatkozó, indokolt, közfeladat ellátására vagy azzal szorosan összefüggő célból térítésmentesen átruházható.

Arról továbbra is a kormánynak van joga dönteni, hogy külföldre adjanak ingyenesen berendezéseket és eszközöket, ahogy ez például Ukrajna és Csehország esetében történt.

Jelentősen lazítottak a veszélyhelyzet idejére egyes építési szabályokon is. A mától induló építkezések esetén a munka a hat lakást meg nem haladó, de legfeljebb 1000 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület esetében is egyszerű bejelentés alapján végezhető, míg a törvény ezt csak 300 négyzetméternél nem nagyobb új lakás vagy bővítés esetén engedi. Saját lakás céljából területi korlátozás nélkül szabad építeni, bővíteni, terepet rendezni puszta bejelentés után. A tervezői művezetés sem kötelező. Ez a rendelet szintén február 8-án veszti hatályát.

(Képünk illusztráció)

Hozzászólások