A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

Utolsó frissítés:

Dezső András Szerző:

Tetszett a cikk?

A Honvédelmi Minisztérium most erősítette meg, hogy Orbán Gáspár volt a brit elitakadémia egyik magyarja.

"Megerősítjük, hogy a három magyar állampolgár közül az egyik személy a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár volt. Ugyanakkor cáfoljuk, hogy a képzésen résztvevők HM ösztöndíjasként vettek volna részt" – ezt válaszolta szerdán a Honvédelmi Minisztérium a hvg.hu közérdekű adatigénylés formájában, még január 11-én megküldött kérdéseinkre. Arról, hogy Orbán Gáspár a brit katonai elitiskolában, a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián volt ösztöndíjas, a Telex írta meg néhány nappal később, lapunk az információ közlésével - mivel a Telexszel ellentétben bizonyítékot nem találtunk rá - meg akarta várni a minisztérium válaszát.

 

©

A Telex a Népszavára hivatkozva azt írta, hogy Orbán Gáspár a minisztérium ösztöndíjasaként, tehát közpénzből tanulhatott a brit akadémián. A hvg.hu-nak a HM most cáfolta ez utóbbi állítást, hangsúlyozva: a képzésen résztvevők nem HM ösztöndíjasok voltak. Arról azonban nem tettek említést a válaszukban, hogy ha nem a HM fizette a kormányfő fiának külföldi tanulmányait, akkor melyik intézmény. Lapértesülések szerint a kurzus díja fejenként 93 ezer font, azaz több mint 37 millió forint.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen szempontrendszer alapján választották mások mellett Orbán Gáspárt. Ezzel kapcsolatban a HM azt írta, hogy a jelentkezésre a szolgálati út betartásával, az állományilletékes parancsnok felterjesztése alapján, az adott szakterületért felelős szerv (szakmai felelős) jóváhagyásával kerülhet sor. "Az állományilletékes parancsnok a kiválasztás során figyelembe veszi a jelölt egyéni motivációját, alkalmasságát, nyelvi felkészültségét, végzettségét, tervezett beosztását, feladatkörét, szakmai előéletét, ideértve a polgári életben szerzett tapasztalatot is" – írták. Hozzátették: a külföldi képzésen történő részvétel feltétele tanulmányi szerződés megkötése, valamint a munkáltatói jogkör gyakorló (állományilletékes parancsnok) döntése (vezénylési parancsa).

Hozzászólások