szerző:
hvg.hu

Több mint 180 kiállító 2500 állásajánlattal várja az érdeklődőket a kétnapos Műegyetemi Állásbörzén. A rendezvényen karriertanácsadásra, grafológiai elemzésre, személyiségfejlesztésre, szimulált interjúra és cégelőadások megtekintésére is lehetősége van a pályakezdőknek.

2500-nál több állásajánlat
© hvg.hu
A BME idén 14. alkalommal szervez állásbörzét, hogy közvetlen találkozási lehetőséget biztosítson az állásajánlatokkal érkező vállalatoknak és a friss diplomás fiataloknak. Az idei állásbörze fővédnökségét Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Magyar Bálint oktatási miniszter vállalta.

Általános trend, hogy az angol nyelvtudás szinte alapkövetelmény, s a további idegen nyelvek ismerete is előnyt jelent. A rendezvénynek otthont adó Műszaki Egyetem fő profiljából kifolyólag elsősorban mérnöki végzettségű fiatalokat keresnek, de jó eséllyel indulnak azok a pályakezdők is, akik pénzügyi, közgazdasági vonalon, illetve a marketing területén szereztek diplomát.

Bár fővárosi rendezvényről van szó, a kiállítók nem csak Budapestre keresnek munkaerőt: több vidéki illetőségű vállalat illetve kirendeltség várja az érdeklődőket.

A pécsi székhelyű Elcoteq Magyarország Kft. például villamos-, és gépészmérnököket, valamint informatikusokat keres országszerte. Előnyben részesítik a pályakezdőket, akik szerintük jobban motiválhatóak, s lelkesedésük is nagyobb, mint azoké, akiknek már van néhány éves munkatapasztalata. A 4900 főt foglalkoztató cég tapasztalatai szerint a fiatalok mobilitása megnőtt az elmúlt években; egyre többen hajlandóak munkát vállalni a vidéki nagyvárosban is. A felsőfokú végzettség mellett az angoltudás természetesen alapkövetelmény.

Ugyanígy vélekednek a veszprémi székhelyű Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. munkatársai is. A világméretű francia ipari csoport személy-, teher- és haszongépjárművek elektronikus rendszereinek tervezésével és gyártásával foglalkozik, így legfőképpen gépészmérnököket keresnek. A specializált tudás, esetleg néhány éves tapasztalat nem hátrány, ezt hétből négy állás esetében meg is követelik. Mivel a cég német divíziójával van jelen hazánkban, ezért a némettudás elősegítheti egy-egy pozíció elnyerését.

Több nagyvárosban is kínál pozíciókat az elektronikai szolgáltatásokkal, tervezéssel és logisztikával foglalkozó, mintegy tízezer főt alkalmazó Flextronics. A cég Nyugat-, és Kelet-Magyarországi Ipari Parkjaiban egyaránt várják a gazdasági-, gépész-, és villamosmérnököket, illetve a műanyagipari végzettségű fiatalokat. Ez utóbbiakra igen nagy a kereslet, ugyanis a magyar műszaki felsőoktatási intézményekben nem képeznek kellő számú szakembert. Az angol nyelv ismerete, valamint 1-2 év tapasztalat a logisztikai pozíciókat kivéve minden területen előnyt jelent.

A szakmai gyakorlatot és trainee programokat keresőket is több helyen várják, például a Coca-Cola Beverages-nél. Ez utóbbihoz már diploma is szükséges, az elengedhetetlen angol nyelvtudás mellett – amely az általános vélekedés szerint a kötelező nyelvoktatás ellenére nem kielégítő. A Coca-Colánál a jelentkezők indexét és diplomáját is ellenőrzik, ezáltal biztosítva, hogy csak a legjobb képességű jelölteknek biztosítsanak munkát. Az ezt követő kiválasztási folyamat során inkább a rátermettséget veszik figyelembe.

A vezetési, gazdasági és technológiai tanácsadással foglalkozó Accenture Kft. új belső struktúrájának kiépítése érdekében keres közgazdász, informatikus, illetve villamosmérnöki végzettségű pályakezdőket, illetve maximum egy éves tapasztalattal diplomásokat.

A csütörtökön is nyitva tartó börze alatt további, a pályakezdéssel és karrierépítéssel kapcsolatos szolgáltatások is várják az érdeklődőket. Ezen felül a legnagyobb álláskereső portálok – köztük a hétvégén megújult Jobline – standján bárki regisztrálhat, s feltöltheti szakmai önéletrajzát, vagy böngészheti az álláshirdetéseket.

hvg.hu Karrier

Az abszolút kezdők is befuthatnak a KarrierExpón

Megnyitotta kapuit a kétnapos KarrierExpo a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol közel 3 ezer állás várja a pályakezdőket. Az idelátogatók emellett tréning-, és tesztlehetőségekkel, valamint próbainterjúkkal mérhetik le, mennyire felkészültek belépni a munkaerőpiacra.

Karrier tanácsos

Belépés a karrieriskola kapuján

A Karrieriskola célja, hogy állást kereső, vagy csak az állásváltoztatásra készülő olvasóinknak segítséget nyújtson ahhoz, hogy nagyobb zökkenők nélkül haladjanak végig az elhelyezkedés minden stációján. Az álláskeresés és az elhelyezkedés - könyvtárnyi irodalma ellenére ha nem is valamifajta tudomány - tanulható szakismeret. Aki érti a csíziót, könnyebben jut álláshoz.

hvg.hu Karrier

A karrierépítők ellenőrzőlistája

Van úgy, hogy az ember egyszer csak érzi: itt az idő menni kell! Számos oka lehet, ha valaki a következő karrierlépcsőre akar lépni, vagy meg kívánja változtatni pályája irányát. Az is lehet, hogy első munkahelyét keresi, az is megtörténhet, hogy újabb szakmai kihívásokra vágyik, vagy csak több pénzt akar, esetleg nyugdíjazták, de még dolgozna, vagy éppen családi gondjai hozták lépéskényszerbe. Az alábbi ellenőrzőlista segít a helyes út megtalálásában.

hvg.hu Karrier

Miben menj el állásinterjúra?

Nincs, akinek ne okozna gondot, hogy milyen ruhát vegyen fel, ha állásinterjúra megy. Nem könnyű eltalálni a kiöltözés szintjét, s a stílusjegyeket, amelyekkel azt kívánnánk sugallni, hogy beleillünk abba a munkahelyi környezetbe, ahová tartanánk, ha elfogadnák a jelentkezésünket.

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Gyilkosság Polgár főterén – szúrt a haragos

Gyilkosság Polgár főterén – szúrt a haragos

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Megéri olcsóbb telefont venni? Kipróbáltuk a jóárasított, “lite” verziós mobilokat

Megéri olcsóbb telefont venni? Kipróbáltuk a jóárasított, “lite” verziós mobilokat