szerző:
hvg.hu

Nagyon sok kereskedői állást hirdetnek meg, aminek az az egyszerű magyarázata, hogy olyan emberekre minden cégnek szüksége van, akik betermelik a pénzt. A megkereshető sok pénz vonzó, de a feladatot nem mindenki képes megoldani. Vajon miért?

A kereskedelmi osztályok (sales office) munkatársaival, vagy újabban szélesen elterjedt kifejezéssel „szélszesekkel” szemben nem támasztanak különösebb feltételeket. Ez igen csábító, de az eladás az egyik legkeményebb szakterület, amihez ráadásul nem elég a képzettség, az értékesíteni kívánt termékek és szolgáltatások ismerete, s főleg rátermettség is kell. Egy régi vicc a jó és a rossz kereskedő közötti különbséget a következő történet szemlélteti. Egy cipőgyár kiküldi ügynökét Afrikába, aki hamarosan ezt a sürgönyt küldi haza: „Itt senki sem visel cipőt. STOP Nincs piaci kereslet. STOP Hazautazom. STOP” A konkurencia képviselője ugyan innen a következő táviratot adja fel: „Itt senki sem visel cipőt. STOP Hatalmas üzleti lehetőségek. STOP Képviseleti iroda megalapítása folyamatban. STOP”

A kereskedők teljesítménye nagyon nagy mértékben függ a saját személyiségüktől, a meggyőzőerejüktől, a kreativitásuktól, a hitelességüktől. Az értékesítők, ügynökök jelentős részénél nem minden elem található meg, ami igazán naggyá teheti őket a munkájukban. Amerikában van egy szólás, amellyel a megbízhatatlan emberekhez így fordulnak: Előbb hiszek egy politikusnak vagy egy autókereskedőnek, mint neked. Hasonló előítéletek nálunk is élnek, hiszen az ügynök legjellemzőbb tulajdonságának a rámenősség mellett a simlisséget tartják.

Ilyen körülmények között igen nehéz meggyőzni a potenciális üzletfeleket arról, hogy vásároljanak valamit, még akkor is, ha például a termelővállalatok kereskedelmi képviselőivel kapcsolatban kevesebb a prekoncepció. Azokat az embereket, akik folyamatosan képesek az értékesítésre, igen nagyra értékelik, de nem annyira bolondok, hogy egy szélszesnek fix fizetést adjanak, s ezzel elismerjék, hogy joga van a sikertelenségre. A kereskedelmi munka éppen ezért meglehetősen stresszes, hiszen minden nap be kell lapátolni az újabb és újabb ezreket és milliókat. Fizetés az esetek túlnyomó többségében csak a sikeresen lezárt üzletek után a cég számlájára befolyt vételárból kifizetett jutalékokból van.

Szerencsésnek mondhatja magát az a szélszes, aki alapfizetést is kap, s arra jön még a jutalék. Erre általában olyan esetekben van példa, amikor az eladáshoz magasan képzett embereket alkalmaznak, akik a biztonságos alapfizetés és az extramagas jutalékos jövedelem reménye nélkül nem vállalnának ilyen pozíciót. Tipikusan ilyen állások a következők: orvoslátogatók, informatikai cégek kiemelt ügyfélmenedzserei, bankok befektetési üzletágának munkatársai, brókerek, stb.

Így aztán elmondható, hogy az értékesítő szakma igen széles spektrumban mozog: a porszívóügynököktől a milliárdokat forgató befektetési bankárokig. Hogyan lehet hát a szélszes állásokban landolni, méghozzá a grádicsnak azon a fokán, amely megfelel a pályázó képességeinek, kapcsolati rendszerének, szakmai ismereteinek, emberi kvalitásainak, értékesítési szaktudásának?

Természetesen a legjobb személyes kapcsolatokat felhasználva bekopogtatni a megcélzott helyen. A kereskedelmi munkában meglévő tapasztalatlanságot hajlamosak elnézni, ha valaki gyorsan beilleszkedik a részleg munkájába, s kellő figyelmet fordít az eladási technikák elsajátítására és az eladásban olyan fontos személyes kapcsolatok kialakítására. Ennek az az oka, hogy a jó kereskedői vénát sokkal többre értékelik, mint a későbbiekben még felszedhető szakmai ismereteket. Nem lehet elégszer elmondani: az értékesítés sikere leginkább a szélszes személyiségégtől függ. Márpedig aki olyan referenciákkal, például személyes ajánlásokkal érkezik, ami arra mutat, hogy jó kereskedő lesz, azt szívesebben fogadják, mint az utcáról „csak úgy” beesőket.

Az álláskínálók azonban többnyire nem ragaszkodnak ahhoz, hogy valaki képes legyen a sivatagban homokot eladni, s megelégszenek azzal, ha a jelölt konzisztens, éles gondolkodásra képes. A jó értékesítő tulajdonságait ugyanis nagyjából a következőkben határozzák meg:

  • Jól adja elő magát és mondanivalóját a vásárlóknak
  • Jó általános termékismerete legyen
  • Legyen magabiztos
  • Jól beszéljen
  • Jól tudjon hallgatni
  • A vásárlók jelenlétében mindig legyen lojális a cégéhez.

Ott ahol nem akarnak azonnali sikereket, s nem keresnek mindenek felett álló és ellenőrizhető megbízhatóságot, a hirdetésekre jelentkezőknek is igen jó esélyeik vannak, mert nem árt tudni: kevés az igazán versenyképes jelentkező. Ezért aki biztos a saját képességeiben (például, mert a tapasztalatai erre indítják) jó pozíciókat alkudhat ki magának. Belépőként sok esetben elég az érettségi bizonyítvány, a felsőfokú végzettségűeket tárt karokkal fogadják, a nyelveket beszélőket megtapsolják, annak aki mindezek felett még szélszes tapasztalatokat is felmutatat, már igazán jók az esélyei nagyon jól fizető kereskedelmi állások megszerzésére is.

hvg.hu Karrier

Az abszolút kezdők is befuthatnak a KarrierExpón

Megnyitotta kapuit a kétnapos KarrierExpo a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol közel 3 ezer állás várja a pályakezdőket. Az idelátogatók emellett tréning-, és tesztlehetőségekkel, valamint próbainterjúkkal mérhetik le, mennyire felkészültek belépni a munkaerőpiacra.

hvg.hu Karrier

Így alkudozhatsz jobb fizetésért

Az eredményes fizetési alkudozás nem ördöngösség. Csak a megfelelő helyen, a megfelelő időben kell a megfelelő érvekkel előállni. Ha új állásra pályázunk általában az elhelyezkedési megbeszélések végén.

hvg.hu Karrier

Melyik új munkahely lesz jó neked?

Az állásváltás egyik gyakori oka, hogy a munkavállaló unja a banánt. Belefáradt már a napi rutinba, a kollégáival sem tud már jóízűen viccelődni, a főnökei piszkálódásaiból is elege lett, de leginkább az bántja, hogy a jövőjében sem lát semmi izgalmasat. Egy reggel aztán pontosan tudja, hogy tovább fog állni. No de hová?

hvg.hu Karrier

Észben tartandók az állásinterjún

Az állásinterjúkon megjelenő jelöltek – hacsak a képzettségük és tapasztalataik révén nem egészen különlegesek, és nagyon keresettek – az esetek többségében rosszabb pozícióból tárgyalnak, mint a munkaadó embere vagy képviselője. Az a feladat tehát, hogy e hátrány a beszélgetés során lehetőség szerint előnnyé alakuljon át.

hvg.hu Karrier

Egy kis csevej csodákra képes

Karrier-szakértők szerint az egyszerű csevegés, és az ehhez kapcsolódó szociális képességek hiányában ma már csaknem lehetetlen meghódítani a céges ranglétra magasabb fokait. Beszélgetés során ugyanis tudat alatt „szimpátiapontokat” szerzünk, illetve osztunk beszélgetőpartnereinknek. Ezek a pontok olyan benyomások, amelyekhez száraz, tényszerű párbeszéd során nem jutunk hozzá.

hvg.hu Karrier

Ismerd meg a piaci árfolyamod, mielőtt pénzről alkudoznál!

Van, hogy az ember talál egy vonzó állást, megfelelőek a feltételek, jó a feladat, tűrhető az elhelyezés, a potenciális főnökök és kollégák is elfogadhatónak mutatkoznak, de még ott van a pénz, ami mindent felboríthat. Mit lehet tenni, ha nem ismerjük pontosan saját piaci árfolyamunkat, s a munkaadó fizetési lehetőségeit?

Meixner Zoltán (hvg.hu) Karrier

Állásbörze: tíz tanács, hogy önmagad brókere lehess

Legtöbb polgártársunk azért tanul meglehetősen hosszú ideig (mondhatnánk befektet önmagába), hogy egy darab idő múltán legyen mit eladnia a parketten. Inkább a szakértelmét, mint önmagát. Ami egyáltalán nem szomorú dolog. Sőt annak aki elég jól csinálja, kifizetődő, talán még élvezetes is.

A rajongók kiakadtak, de azért volt, aki örült a Trónok harca végének

A rajongók kiakadtak, de azért volt, aki örült a Trónok harca végének

Orbán Wellhello-videót posztolt a Merkel-találkozó előtt

Orbán Wellhello-videót posztolt a Merkel-találkozó előtt

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

50 év után is a gonosz metaforája Charles Manson, akinek parancsára 9 embert öltek meg

50 év után is a gonosz metaforája Charles Manson, akinek parancsára 9 embert öltek meg

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén