szerző:
hvg.hu

Évente közel három hónap megy veszendőbe az irodában a lassú számítógépeknek és a szükségtelen megbeszéléseknek köszönhetően.

A napi munka
legádázabb ellenségei

(zárójelben a naponta 
elrabolt idő)
1. Lassú, lefagyó számítógépek és általános tecnhikai problémák, nyomtató gondok (48 perc)

2. Felesleges egyeztetés a kollégákkal (34 perc)

3. Szükségtelen telefonok és konferenciahívások (26 perc)

4. Felesleges találkozók, tárgyalások (23 perc)

5. Nem munkával kapcsolatos e-mailek olvasása (16 perc)

6. Olyan fájlok, információk keresése, amelyek nem megfelelő helyre kerültek (13 perc)
A BACS Payment Schemes Limited felmérése szerint Nagy-Britanniában a dolgozók évente 640 órát, azaz 80 munkanapnak megfelelő időt töltenek teljesen feleslegesen a munkahelyükön. Ez napi lebontásban 160 percnek, vagyis közel három órának felel meg.

Az egyes számú munkahelyi időrabló a technika. A lassú, gyakran lefagyó számítógépek, a beragadó nyomtatók és a megszakadó hálózat átlagosan napi 48 percét rabolja el a dolgozónak. Ennél valamivel kevesebb időbe, 34 percbe kerül a kollégákkal való egyeztetés, s napi 26 percet tölt az alkalmazott teljesen szükségtelen telefonokkal és konferenciahívásokkal. Ennél 3 perccel kevesebbet tölt olyan megbeszéléseken, meetingeken, amelyekről később kiderül, hogy semmi értelmük nem volt.

„Nincsen tökéletesen hatékony munkahely, az azonban megmosolyogtató, hogy éppen azok miatt a gépek miatt lassul le a munkafolyamat, amelyektől éppen azt várnánk, hogy felgyorsítják a munkavégzést” – nyilatkozta Michael Chambers, a felmérést készítő BACS PSL ügyvezetője. „Az átlagos dolgozó ettől frusztrálttá válik.”

Chambers felvetését a számok is alátámasztják. Az irodai dolgozók 55 százaléka gondolja úgy, hogy a számítógépek jelentős akadályokat gördítenek a hatékony munkavégzés útjába, míg a megkérdezettek 53 százaléka nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy a munkafolyamatok egyszerűbbek most, mint tíz évvel ezelőtt. Ennél is beszédesebb, hogy 73 százalék frusztrálónak nevezte a szükségtelen e-mailváltásokat, míg 88 százalék a felesleges telefonhívásokra panaszkodott. A felesleges kommunikációt többen annyira hátráltatónak tartják, hogy válaszadók 23 százaléka már elgondolkodott, hogy olyan munkahelyet keres, ahol nem egy irodában kell dolgoznia.

Az általános technofóbia ellenére a megkérdezettek 90 százaléka egyetértett abban, hogy az olyan automatizált rendszerek, amelyeket csupán egyszer kell telepíteni – például telebank szoftver – leegysszerűsíti a munkát és a mindennapi ügyintézést. Pszichológus szakértők szerint fent említett faktorok kezelésével a cégek olajozottabbá tehetik a munkavégzést.

„Rengeteg dolgozó túlórázik, sokan úgy, hogy semmiféle kompenzációt nem kapnak ezért” – mondta Nicola Barber pszichológus. „Ha a cégvezetés képes hatékonyabbá tenni a munkavégzést és lefaragni a feleslegesen az irodában töltött időből, ez remek motiváció az alkalmazottaknak, akik sokkal elégedettebbek lesznek majd a munkahelyen.”

Karrier

Soha ne adj kölcsön kollégádnak!

Soha ne adj kölcsön rokonnak és ismerősnek, ha viszont akarod látni a pénzedet - ez a következtetés vonható le abból a brit felmérésből, amelyből kiderül, hogy a legrosszabb adósok a családtagok és a legközelebbi barátok.

MTI Karrier

Nem a munka büdös, hanem a kolléga

A németeknek nem a munka büdös, hanem a kollégáik - mármint munkatársaik kellemetlen illatát tartják a legzavaróbbnak munkahelyükön. Ezt a Junge Karriere című német üzleti magazin szimatolta ki felméréssel.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi szabadidő pénz. Fordítsd magadra!

Minden munkahelyen akadnak olyan üres percek, órák, amikor éppen semmi fontos teendő nem akad. Néhányaknak ez jutalom – rövidke kilépés a napi mókuskerékből –, másoknak viszont szürke és unalmas a holtidő. Akit azonban még hajt az ambíció, az intermezzókat munkahelyi-, szakmai előmenetelében hasznosítja.

hvg.hu Karrier

Melyik új munkahely lesz jó neked?

Az állásváltás egyik gyakori oka, hogy a munkavállaló unja a banánt. Belefáradt már a napi rutinba, a kollégáival sem tud már jóízűen viccelődni, a főnökei piszkálódásaiból is elege lett, de leginkább az bántja, hogy a jövőjében sem lát semmi izgalmasat. Egy reggel aztán pontosan tudja, hogy tovább fog állni. No de hová?

Karrier

Célkeresztben a kollégák és az alkalmazottak

A Harris Interactive és a Dogile napokban megjelent felmérése szerint az amerikai felnőttek jelentős része (23%) keres információt az interneten a vele munkakapcsolatban állókról: ügyfelekről, kollégákról, beosztottakról.

Hódmezővásárhelyen extrémsokan szavaztak, Budapest a negyedik legaktívabb nagyváros

Hódmezővásárhelyen extrémsokan szavaztak, Budapest a negyedik legaktívabb nagyváros

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

 A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

Az Audi is megszólalt: először projektcéget vettek, nem földet

Az Audi is megszólalt: először projektcéget vettek, nem földet

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Political Capital: A valóságtól való teljes elrugaszkodást büntették a választók

Political Capital: A valóságtól való teljes elrugaszkodást büntették a választók