szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden interjúztató életében eljön a pillanat, amikor kezei közé kerül egy bizarrul megírt önéletrajz, és úgy érzi, nem bírja nevetés vagy szörnyülködés nélkül. A jelentkező illatosított, macikkal díszített papírra nyomtatta CV-jét? Édesanyja írta ajánlólevelét? Csokorba szedtünk néhány kirívó példát.

Az első benyomás döntő - ezt minden álláskereső tudja, ezért igyekszik a lehető legtöbbet kihozni önéletrajzából. A próbálkozás azonban sokszor balul sül el. Előfordul, hogy a jelentkező aprólékosan beszámol leendő munkaadójának előéletéről, ám a túlzott részletességgel éppen az ellenkezőjét éri el: a munkaadó belefullad az  információ-rengetegbe, és nem olvassa végig a CV-t. A humorosra vett önéletrajzot olvasva viszont az interjúztatóban joggal merülhet fel a gondolat, hogy a tréfás kedvű jelölt valószínűleg nem a legalkalmasabb pályázó. Nehéz megtalálni a középutat, ezért akadnak olyanok, akik inkább arra törekszenek, hogy inkább felkeltsék munkaadójuk figyelmét, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy elesnek a vágyott állástól.

Egy amerikai karrier-tanácsadó cég munkatársai nemrégiben összegyűjtötték a legemlékezetesebb eseteket, amelyeket a felmérésben részt vevő interjúztatók elmeséltek. Íme egy kis csemege a tengerentúlról: 

1. A jelentkező önéletrajza mellé csatolt egy kísérőlevelet, amelyet édesanyja írt.

2. Az önéletrajz írója pasztellkék, teddy macis papírra nyomtatta önéletrajzát.

3. A pályázó önéletrajzában hangsúlyozta, hogy évente három hónapot pihen, a családja yachtján.

4. A jelentkező mellékelt magáról néhány képet, hogy leendő munkaadói lássák, hogy fest egyenruhában - szórólaposztó nyusziként, vagy szendvicsemberként.

5. A pályázó az önéletrajzát rejtő borítékra egy autót rajzolt, és a kép alá írta, hogy ez lesz az interjúztató ajándéka, ha őt választja.

6. Az önéletrajz írója megemlítette, hogy nem akadály, ha ruha nélkül kell dolgoznia.

7. A pályázó beleírta önéletrajzába, hogy büntetett előéletű, egyszer letartóztatták, mert malacot lopott – azt azért hozzátette, hogy egy kismalacról volt szó.

8. A jelentkező önéletrajza végén külön fejezetet szentelt egészségi állapotának részletes ismertetésére: leírta, hogy milyen betegségeken esett át és milyen gyógyszereket szed.


Utánanéztünk, hogy a hazai fejvadászok milyen bizarr vagy vicces esetekkel találkoztak. Ezekből is szemezgettünk néhányat:

1. A jelentkező önéletrajzához mellékelt egy képet, amelyen piros ruhában feszít. A állásinterjú negyedik körében - ahogy az első háromban is - ebben a piros ruhában jelent meg. Elmondta, hogy ez a kabalaruhája.

2. A jelölt önéletrajzában részletesen kifejtette, mikor, milyen fix programja van két gyermekének, ami miatt rugalmas munkaidőben szeretne dolgozni.

3. A pályázó illatosított papírra írta önéletrajzát, díszes betűkkel. A fejlécet kis virágok szegélyezték.

4.  A jelentkező önéletrajzából kiderült, hogy éjszakánként egy night klubban dolgozik.

A legtöbb interjúztató megnézi, hogy a céghez eljuttatott önéletrajzában a jelentkező kiemelte-e azokat a kritériumokat, amelyeket a munkatársat toborzó cég álláshirdetésében megjelölt. Ha az alapvető követelményeknek megfelel, és nem lő túl a  célon - a formai és tartalmi követelményeket tekintve -, továbbjut a második körbe. Az extrém eseteket azonban a HR-esek rögtön kiszúrják, és a jelölt többnyire már az első szűrőn sem megy át.

Karrier

Álláskeresés: egyedül nem megy?

Az emberek többsége több mint tíz munkahelyen fordul meg aktív évei során, egy átlagos állást pedig két évig töltünk be. Eszerint akinek jelenleg van munkahelye, pár év múlva az álláskeresők táborát gyarapíthatja. Az álláskereséshez, karrierépítéshez szükséges készségekelsajátítására egész iparág épült, amiből a karrier-tanácsadó szolgáltatók is kiveszik részüket.

hvg.hu Karrier

Elsumákolt ígéretek: nézz a kollégák körmére!

Egy elfelejtett ígéret és máris zakatol az agyad: figyelmeztesd főnöködet, hogy miről beszéltetek vagy várj, amíg eszébe jut, amit ígért? Érdemes-e várni, és ha igen, mennyit? Mi a jó taktika a feledékeny munkatárs emlékezetének felfrissítésére? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Hogyan védd ki a főnök poénbombáját?

Korrekt? Rátermett? Empatikus? A jó vezetőnek számos ismérve van, ezek közül a humorérzék sem elhanyagolható. Főnököd igazi Humor Harold vagy csak gyenge poénokat gyárt? Hogyan kezeld a vicces helyzeteket? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Tippek elszánt karrierépítőknek

Diplomás vagy, több éves szakmai gyakorlattal a hátad mögött? Ez ma már nem lépéselőny, hanem elvárás. A sikeres elhelyezkedéshez más is kell: széles látókör, sokoldalúság, alkalmazkodóképesség. Újkori polihisztorok előnyben! Tanácsok.

Sok a gond a Zoommal: letiltotta a SpaceX, a NASA, sőt az amerikai iskoláknak sem ajánlják

Sok a gond a Zoommal: letiltotta a SpaceX, a NASA, sőt az amerikai iskoláknak sem ajánlják

Karsai Gábor: A fő cél a túlélés legyen, ne az újraélesztés

Karsai Gábor: A fő cél a túlélés legyen, ne az újraélesztés

Ötvenezerre is büntethetik, ha maszk nélkül vásárol Siófokon

Ötvenezerre is büntethetik, ha maszk nélkül vásárol Siófokon