Tippek, hogy a nyaralás felhőtlen legyen

Utolsó frissítés:

Szabadság előtt általában mindenki serényebben dolgozik, hogy megkönnyítse a többiek munkáját a távollét idejére. Ez azonban könnyen visszaüthet, hiszen a vezető a szorgalmat látva még a szabadságunk alatt is igényt tart szolgálatainkra. Egy-két praktikával azonban elérhetjük, hogy se a kollégák, se a főnök ne zavarja meg nyaralásunkat.

Egyáltalán nem pótolható minden munkavállaló, legalábbis ezt mutatja a Carrierbuilder.com felmérése, melyből kiderül, hogy a munkavállalók egy része, ha akarna se lenne képes felhagyni a munkával. A kutatás szerint ugyanis a dolgozók 25 százaléka tervezi, hogy a nyaralás során fenntartja a kapcsolatot munkahelyével, 9 százalékukat pedig maga a főnök kötelezi arra, hogy a vakáció alatt is árgus szemekkel lessék hangposta-, illetve e-mailfiókjukat. A munkától egyébként leginkább az értékesítők részegülnek meg, hiszen 50 százalékuk a nyaralás alatt sem kíván teljesen elszakadni munkahelyi gondjaitól, szemben az informatikusokkal és a pénzügyesekkel, akiknek csupán 37 százaléka vallja magáénak ezt a fajta hozzáállást.

Zavartalan kikapcsolódás
© sxc.hu
Igaz, egyesek nincsenek ennyire belebolondulva a munkájukba, sőt a dolgozók 7 százaléka egyenesen hazudik a főnökének, hogy az nyugton hagyja a szabadsága alatt. Az elérhetetlenség látszatát a lehető legkülönfélébb módon próbálják kelteni, kezdve a "túl drága a roaming díj" és az "úgysem lesz ott internet vagy fax" kliséktől a "nem lesz ott térerő" rigmusig. Mindez természetesen csak akkor fordulhat elő, ha megkapják a főnök, illetve a munkahelyi kollektíva "engedélyét", elvégre nem mehet el mindenki egyszerre szabadságra.

Mit lehet tenni?

Habár egymagunkban nincs sok esélyünk meggyőzni a vezetőséget a vakáció szentségéről, mégis tehetünk valamit, hogy ne kelljen a jól megérdemelt pihenésünk alatt dolgoznunk.

Emlékeztessük a kollégákat a nyaralásunkra!

Ne tartsuk titokban az utazásunkat, éppen ellenkezőleg, igyekezzünk világgá kürtölni annak minden apró részletét. Ha látják rajtunk, hogy mennyire lelkesen készülünk a nyaralásra, jobban bele tudják magukat élni, s nagyobb eséllyel tartják tiszteletben pihenésünket. Sőt azzal, hogy kellő időközönként felhívjuk rá a figyelmüket, vélhetően a munkájukat is úgy fogják beosztani, hogy ne kelljen minket az utolsó pillanatban - vagy azon túl - zargatniuk.

Készítsünk listát!

A nyaralásra való felkészüléssel egy időben írjuk össze, hogy milyen teendőket kell elvégezniük a többieknek ahhoz, hogy nélkülünk se legyen fennakadás. (Sőt akár az elmenetel előtti dolgokról is tájékoztathatjuk őket, hogy ha utólag fut be valamilyen reklamáció egy ügyféltől, partnertől, tudják, mit tegyenek a megoldás érdekében.) Nyugodtan vehetjük szájbarágósra a figurát, elvégre mindenkinek csak a saját dolga nyilvánvaló, más munkájára inkább csak felületesen van rálátásunk.

Tartalmi partnerünk a HR Portál. A folytatást itt olvashatja.