szerző:
MTI

Súlyos értékesítési gondokra hivatkozva a Daimler bejelentette, hogy rövidített munkaidőt léptet életbe a Mercedeseket gyártó sindelfingeni üzemben.

Keddi értesülések szerint az intézkedések január közepén lépnek életbe, s mintegy 20 ezer alkalmazottat érintenek. A gyártás átmeneti visszaszorítása érdekében a konszern más németországi üzemeiben ugyancsak hasonló lépéseket terveznek. Mindezzel egy időben a Daimler egyik legnagyobb beszállítója, a fékeket gyártó leverkuseni TMD fizetésképtelenséget jelentett be.

A Süddeutsche Zeitung kedden arról tudósított, hogy a Daimler legnagyobb németországi gyárának számító sindelfingeni üzemben a rövidített munkaidő január 12-én lép életbe, s a tervek szerint március végéig tart. Minderről a gyár vezetése már tájékoztatta az alkalmazottakat, akiknek mintegy kétharmadát érinti az intézkedés. Ez azt jelenti, hogy az amúgy is négy hétre meghosszabbított karácsonyi szünet után az alkalmazottak az első negyedévben hetente csak négy, sőt adott esetben csak három napot dolgoznak. 
 
A Mercedeseket gyártó 14 németországi üzem összesen 150 ezer alkalmazottja e hét péntektől kezdi meg négy hétre meghosszabbított karácsonyi szabadságát. A sindelfingeni mellett a későbbiekben más üzemekben is rövidített munkaidőt terveznek - írta a Süddeutsche Zeitung a Daimler egyik szóvivőjét idézve. A szóvivő egyebek között a berlini, a brémai, valamint a düsseldorfi üzemet említette. 

A német lap idézte a Daimler üzemi tanácsának elnökét, Erich Klemmet, aki szerint a rövidített munkaidő bevezetése nehéz, de elkerülhetetlen lépés. Klemm ugyanakkor elismerte, hogy a rövidtett munkaidő következtében csökken a foglalkoztatottak jövedelme. 

A többi németországi autógyár kivétel nélkül ugyancsak súlyos értékesítési gondokkal küszködik. A termelés mérséklése érdekében a BMW-nél, az Audinál és az Opelnél meghosszabbították az alkalmazottak karácsonyi szabadságát.

MTI Karrier

Vágtató bérek Romániában

Romániában 2,4 százalékkal nőttek a bérek októberben havi szinten, míg az egy évvel azelőttit 22,4 százalékkal haladták meg - a hétfőn kiadott hivatalos statisztikai adatok szerint.

MTI Gazdaság

Több mint háromezres elbocsátás Volvónál

A svéd Volvo személyautógyárból több mint háromezren kényszerülnek távozni. Az új megállapodás szerint közel 2400 fizikai és 350 adminisztratív dolgozójától válik meg a cég Svédországban, és külföldön 680 embernek mond fel. Emellett 1200 dolgozónak nem újítják meg a határozott idejű munkaszerződését. A nagy többségnek még az idén távozni kell, derül ki a jelentésekből.

hvg.hu Karrier

Beteg helyzet: ahol még lehet dolgozni válság idején

Amerikában a válság szele még nem érte el az egészségügyi szektorban dolgozókat, töretlen volt a növekedés. Az amerikai munkaügyi hivatal (BLS) adatai szerint az Egyesült Államokban az elmúlt 12 hónapban 363 ezer új állást teremtettek, ezzel 13,5 millióra nőtt az egészségügyben dolgozók száma.

MTI Karrier

Biztosítói feketelistán a leépítésre várók

Már nem köthetnek úgynevezett jövedelemkiesés-biztosítást a válság által leginkább érintett szektorokban dolgozók, a biztosító azok esetében sem vállalja a kockázatot, akiknek munkahelye csoportos létszámcsökkentést jelentett be - írta keddi számában a Világgazdaság.

MTI Karrier

A Sony 8 ezer embert bocsát el

A Sony 8 ezer alkalmazottját bocsátja el 2010 márciusáig, a létszámleépítéstől, a befektetések visszafogásától és a veszteséges üzletágak eladásától összesen 1,1 milliárd dollár megtakarítást vár a japán elektronikai cég.

MTI Gazdaság

Soha nem látott visszaesés a Dacia termelésében

Három napra beindult a munka hétfőtől a romániai Dacia autógyárban, miután 18 napig munkaszünetet tartottak mind a kilencezer alkalmazottnak. A társaság novemberi adatai szerint az eladások 52 százalékkal estek vissza 2007 novemberéhez képest.

Ősi tengervízre bukkantak, segíthet a klímakutatásban

Ősi tengervízre bukkantak, segíthet a klímakutatásban

40 éve kipusztultak, most újra betelepítik a nipponíbiszeket Dél-Koreában

40 éve kipusztultak, most újra betelepítik a nipponíbiszeket Dél-Koreában

Sűrűbben járnak majd a reptéri 100E-buszok a csúcsidőkben

Sűrűbben járnak majd a reptéri 100E-buszok a csúcsidőkben

A Néppárt elnöke szerint nacionalistákkal nem lehet a jövőt építeni

A Néppárt elnöke szerint nacionalistákkal nem lehet a jövőt építeni

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Egy lopott Audi bukkant elő, amikor elolvadt a négyméteres hó egy szlovák hegyen

Egy lopott Audi bukkant elő, amikor elolvadt a négyméteres hó egy szlovák hegyen