szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szociális segélyből élők munkához juttatása vagy képzése, a munkahelyteremtés bővítése, és nem utolsó sorban az ellátásból élő, ám feketén munkát vállaló réteg kiszűrése is célja a 2009-ben induló „Út a munkához” programnak. Jelenleg a program bevezetésének feladatait végzik munkaügyi és önkormányzati szakemberek.

A törvény által meghatározott határidőig, az első negyedév végéig, minden előkészületet meg kell tenni, hogy a segélyezettek teljes köre számára megtalálják az együttműködés legmegfelelőbb formáját az önkormányzatok, illetve a munkaügyi központok - áll a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (ÁFSZ) közleményében.
 
A törvények módosításából adódóan az önkormányzatok március 31-ig felülvizsgálják, hogy az új szabályok fényében kik azok, akik továbbra is igénybe vehetik a rendszeres szociális segélyt, és kik azok, akik számára a foglalkoztatás vagy a képzés lehetőségét kell biztosítani.

A közfoglalkoztatási tervekről

A program fontos eleme a közfoglalkoztatási tervek készítése. A települési önkormányzat, illetve önkormányzati társulás (többcélú kistérségi társulás) foglalkoztatási feladatainak ellátása során a munkába vonható, rendszeres szociális segélyre nem jogosult ügyfelek részére közmunkát és/vagy közcélú foglalkoztatást szervez, amelyhez minden év elején közfoglalkoztatási tervet készít. 

Annak érdekében, hogy az önkormányzatok segítséget kapjanak megnövekvő foglalkoztatás- szervezési feladataik ellátásához, országosan mintegy háromezer foglalkoztatásszervező bevonására nyílik lehetőség. A foglalkoztatásbővítés személyi bázisát a hátrányos helyzetű álláskeresők, a ma segélyben lévők adják. Az önkormányzatok a február közepéig meghirde-tendő pályázatok keretében juthatnak foglalkoztatásszervező szakemberekhez, akiknek bérét a Munkaerő-piaci Alap állja.

Januártól telefonos ügyfélszolgálattal segíti az önkormányzatok és kirendeltségi ügyintézők szakmai munkáját a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal az „Út a munkához” programban meghatározott egyes szociális ellátások változásaival, valamint a munkához jutást segítő közfoglalkoztatás szervezésével kapcsolatban. Az önkormányzati és kirendeltségi ügyintézőkön kívül a jelenleg rendszeres szociális segélyben részesülők, a rendelkezésre állási támogatásra, illetve a jövőben is rendszeres szociális segélyre jogosultak is kaphatnak információt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Foglalkoztatatási és Szociális Hivatal munkatársaitól.

 

Vállalkozás

Út a munkához: mennyiből és kinek?

2009-ben a segély-előirányzatból 24,5 milliárd csoportosítható át a foglalkoztatás finanszírozására, tehát közfoglalkoztatásra 47 milliárd forint áll rendelkezésére az „Út a Munkához” program szabályozási koncepciója szerint. Összességében a támogatási rendszer finanszírozására rendelkezésre álló 97,5 milliárd forintnak több mint 50 százaléka szolgálna foglalkoztatási célokat az eddigi 22 százalékkal szemben. A közfoglalkoztatási támogatás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegével egyezne meg.

MTI Karrier

Út a munkához: segély helyett dolgoznak?

Októberben nyújtja be az Országgyűlésnek az "Út a munkához" programhoz kapcsolódó törvénymódosításokat a szociális tárca, amely azzal számol, hogy ennek segítségével több mint 80 ezer ember fog segély helyett dolgozni.

MTI Itthon

Út a munkához: elfogadta a kormány a programot

A kormány múlt heti ülésén elfogadta az "Út a munkához" programot, amely jobb összhangot teremt a szociális segélyezés rendszere és a foglalkoztatás között - közölte Budai Bernadett kormányszóvivői hétfőn, Budapesten.

MTI Karrier

Út a munkához: indul a program

Januárban indul az "Út a munkához" program, amely a rendszeres szociális segélyben részesülő munkaképes lakosság munkához jutását segíti - mondta Gúr Nándor (MSZP), az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke.

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Meghalt Sas József

Meghalt Sas József

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez