Meleg és leszbikus tanulmányok a Harvardon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Vendégprofesszori katedrát létesít a Harvard Egyetem a leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális (LGBT) tanulmányok számára az intézmény meleg és leszbikus csoportjának 1,5 millió dolláros adományából.

A csoport képviseletében Tom Parry szerdán kiemelte, hogy ismeretei szerint ez lesz az első olyan amerikai egyetemi tanári katedra, amely kifejezetten a szexualitásra, illetve a szexuális kisebbségekre specializálódik. A Louisville-i Egyetemen ugyanakkor már elindult egy hasonló kezdeményezés: az Audre Lorde leszbikus költőről és aktivistáról elnevezett tanszéket a faji, nemi, szexualitásról és társadalmi osztályokról szóló tanulmányoknak szentelték. Drew Gilpin Faust, a Harvard elnöke az egyetemi LGBT-tanulmányok szempontjából mérföldkőnek nevezte a katedra felállítását.
  
A meleg és leszbikus tanulmányok az egyetemi oktatás viszonylag fiatal területének számítanak. Az úttörő programok az 1980-as években kezdődtek el, de csak 1991-ben nyílt meg az első egyetemi hátterű kutatóközpont a New York Egyetem továbbképző központjában.
  
A Harvard 1950-ben elhunyt népszerű meleg tanáráról, F. O. Matthiessenről elnevezett új tanszék egy-egy szemeszterre lát vendégül meghívott előadókat. A katedra vagy 2010 őszén vagy 2011 tavaszán nyílik meg. A vendégtanárt a művészeti és tudományos fakultás dékánja által kijelölt bizottság választja ki.