szerző:
MTI

Átadták a Fogyatékosságbarát munkahely díjakat hétfőn Budapesten, az elismerést kilenc szervezet érdemelte ki.

Az elmúlt két évtizedben egyre nagyobb figyelem fordul a fogyatékossággal élők felé, akiknek nem csak az akadálymentesítéssel lehet segíteni, hiszen számukra is fontos az oktatás és a munkahely - hangsúlyozta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn a díjátadóval egybekötött sajtótájékoztatón Budapesten. Magyarországon a következő 20-30 éven belül a demográfiai változás miatt lehet, hogy munkaerőhiány lesz, és ha nem élünk a fogyatékos emberek tudásával, akkor sok munkát nem tud majd elvégezni az ország - fogalmazott.

A Fogyatékosságbarát munkahely elismerést kilenc szervezet érdemelte ki: az Auchan Magyarország Kft. valamennyi áruházának felsővezetése részt vett fogyatékosságügyi tréningen, elkészült a szervezet Esélyegyenlőségi stratégiája, átvilágítás történt a fogyatékos személyek által betölthető munkakörök meghatározása, és a megfelelő munkakörnyezet kialakítása érdekében.

A bauMax Magyarország Kereskedelmi Zrt. egyebek mellett bővítette a fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű dolgozóinak a létszámát, ennek érdekében fejlesztették a toborzási folyamatot. Az Esélyt a hátrányos helyzetű embereknek Alapítvány látássérült, 100 százalékban megváltozott munkaképességű fiatalt alkalmaz masszőrként főállásban, a munkakörülményeket úgy alakították ki, olyan felszerelést vásároltak, amellyel el tudja látni feladatát. A Hotel Panda Kft. alkalmazottainak 95 százaléka fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű, egyebek mellett látássérült gyakornokokat fogadtak és fogyatékos szakmunkástanulóknak biztosítottak gyakorlati helyet.

A Johnson Controls Mezőlak Kft.-nél a többi között megkezdődött a munkakörök átvizsgálása fogyatékosügyi szempontból, és létrehozták a gyár akadálymentesítését előkészítő terveket. A Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. egyebek mellett képzési tervet készített elő, mely a vezetők és munkatársak fogyatékosügyi ismereteinek bővítését célozza. A Spar Magyarország Kft.-nél elkészült az Esélyegyenlőség a kiválasztásban című tájékoztató anyag, a HR munkatársak pedig elmélyítették fogyatékosügyi ismereteiket. A Szegedi SZEFO Fonalfeldolgozó Zrt. a többi között átalakította honlapját, hogy a felolvasó program segítségével a gyengénlátók és vakok is tájékozódhassanak, egy munkatársukat beiskolázták középfokú jelnyelvi képzésbe, fogyatékos és megváltozott munkaképességű munkavállalóiknak folyamatosan képzéseket biztosítanak.

A Szerencsejáték Zrt. Szrt-Service nevű vállalatánál egyebek mellett a fogyatékos és a megváltozott munkaképességű dolgozók továbbképzésen vettek részt, és módosították a társaság felvételről és kiléptetésről szóló szabályzatát.

A Fogyatékosságbarát munkahely elismerés célja, hogy az álláskereső fogyatékossággal élő emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását elősegítse. A koncepciót a Salva Vita Alapítvány dolgozta ki, az Egyesült Királyságban immár 19 éve működő fogyatékosságbarát minősítés tapasztalatainak beépítésével.

Az elismerést azok a munkáltatók kapják, amelyek vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat. A díj megszerzését követően a munkáltató jogosulttá válik a Fogyatékosságbarát munkahely logó használatára 2 évig.

A díjat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója közösen adta a pályázati feltételeket sikeresen teljesítő munkáltatóknak.

MTI Itthon

A fogyatékosságra is rákérdeznének a népszámláláskor

Új, módosított formában nyújtották be a 2011. évi népszámlálásról szóló törvényjavaslatot fideszes és kereszténydemokrata képviselők szerdán. A kiegészített változat szerint az adatszolgáltatás a fogyatékosságra is kiterjedne. Ez a harmadik olyan kormánypárti előterjesztés a parlament pénteki alakuló ülése óta benyújtottak közül, amelyet a beterjesztést követő napon átdolgozva terjesztenek be újra.

MTI Itthon

Fogyatékosügy: az ÁSZ vizsgálatot javasol a kormánynak

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt javasolja a kormánynak, hogy vizsgálja meg, miért nem terjesztették az Országgyűlés elé az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásáról szóló jelentést, illetve mulasztás esetén állapítsa meg a felelősséget.

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep