szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erős teljesítménykényszer, személytelen vezetés és elérhetetlen üzleti tervek keseríthetik meg a dolgozók mindennapi életét a munkahelyükön. A legtöbben megpróbálják elviselni a nyomást, főleg ha a „van munkád vagy nincs munkád?” kérdéssel kénytelenek szembesülni. Felmerül azonban, mennyit nyerhetnek a cégek, ha nemcsak a teljesítmény kierőszakolására, hanem alkalmazottaik egészségi állapotára is odafigyelnek.

„Milyen kedvvel indult el ma reggel dolgozni? Hogyan érzi magát napközben? Kicsattan-e az egészségtől vagy ma is csak vonszolja magát?” A válaszok sok mindent elárulnak rólunk, hiszen napjaink nagy részét, aktív korunk legalább egyharmadát a munkahelyünkön töltjük. Bár sok vezető továbbra is korlátolt módon csak az eredmények kisajtolására törekszik, egyre több olyan cég is akad, ahol felismerték: az elégtelen fizikai aktivitás és helytelen táplálkozás nemcsak az egyéni teljesítményre, hanem a vállalati eredményességre is jelentősen kihat. Egy jól megtervezett és végrehajtott egészségprogram ugyanis csökkentheti az egyénre nehezedő stresszt, jobb közérzetet biztosíthat, ezáltal növeli a munkahely iránti elkötelezettséget, javítja a munkahelyi morált, visszavetheti a fluktuációt, valamint megkönnyíti a munkába való visszatérést.

©

A Magyarországon működő vállalatoknál jó példák is léteznek arra, miként lehet a rendszeres testmozgás feltételeit biztosítani a munkahelyeken. Ezen példák megerősítése és a még szükséges lépések meghatározása érdekében szervezett egy kerekasztal beszélgetést vállalati HR és belső kommunikációs menedzserek számára a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform. A civil szervezet külön munkacsoportot is alakított szakértőkkel és tapasztalt vállalati szakemberekkel a munkahelyi testmozgás népszerűsítésére. A kerekasztal vállalati és szervezeti résztvevői négy fő témát vizsgáltak meg: miért tartják fontosnak a munkahelyi testmozgást, mi a munkahelyi testmozgás programok lényege, milyen kihívásokkal szembesültek a munkahelyi testmozgás megszervezése során, hogyan tudtak megbirkózni ezekkel, és melyek voltak a programok sikerének kritériumai.

A TÉT munkahelyi egészségprogram célja az egyéni hozzáállás, attitűd megváltoztatása a munkahelyi és az azon kívüli környezetben, rendszeres, az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő testmozgás beépítése az emberek hétköznapjaiba, és az egészséges, tudatos munkahelyi táplálkozás elterjesztése. A program elemei lehetőséget nyújtanak, hogy mindenki saját korának, érdeklődésének, környezetének megfelelően alkalmazhassa ezeket, és a munkahelyek átfogó, könnyen alkalmazható megoldást kapjanak kézhez.

Szakemberek szerint érdemes a vállalati testmozgás-programokat egy átfogó állapotfelméréssel kezdeni személyre szabottan, önkéntes alapon (BMI, fittségi teszt, stb.). Erre  számos pozitív vállalati példa létezik, például az OEFI – Közösen Könnyebben, a MOL – Step - Tégy egy lépést az egészségedért!, illetve a Coca-Cola Magyarország Munkahelyi Testébresztő programja. Szintén jó példát nyújt a Mars Magyarország vagy épp az Unilever Magyarország, ahol a munkahelyi testmozgás a vállalati kultúra része.

A vállalati testmozgásprogram lehet egy egészen egyszerű, alacsony költségvetésű tevékenység, vagy egy komplex, több éves egészség-megőrzési terv is. A munkahelyi testmozgás kezdő lépései lehetnek egy ebéd utáni séta, rendszeres lépcsőzés liftezés helyett, munkahelyen ülve is végezhető átmozgató gyakorlatok, esetleg irodai masszázs. A következő lépésben jöhet a munkahelyi fitnesz, amikor már belejött a dolgozó, van kedve egy kicsit többhöz is. Ekkor jöhetnek az általános fizikai erőnlét megalapozását célzó rendszeres gyakorlatok. Majd az egyén motivációját felébresztve a következő lépcső a fitnesz és társas feladatok: rendszeres munkahelyen kívüli aktivitás saját kedvtelésre, például jóga, taichi, pilates, gerinctréning, aerobik, társas tánc, kerékpározás, csapatjátékok.

Ehhez persze fontos az olyan munkahelyi környezet, amely nem csak az egyéni munkateljesítményt tartja fontosnak, hanem támogatja a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtését is. Ha egy munkavállaló „elromlik”, a profitorientált cégek gyakran döntenek úgy, hogy elküldik, és inkább újat vesznek fel helyette. A munkacsoport szerint ugyanakkor az alkalmazottak jó egészségi állapota ezen vállalatok számára is hasznos lehet, hiszen ez visszahat a teljesítményre. Egy fitt, friss ember jobban érzi magát a bőrében, és jobban is dolgozik. A közös testmozgásnak pedig szerepe lehet a munkahely iránti kötődés kialakulásában is, amely szintén számszerűsíthető.
A NER Tihanyban: a rozsdaövezeti adókedvezményre hajtanak a luxuslakópark építői

A NER Tihanyban: a rozsdaövezeti adókedvezményre hajtanak a luxuslakópark építői

Olcsóbb változat is jöhet idén a szuperchipből

Olcsóbb változat is jöhet idén a szuperchipből

Az átlag magyar fiatal 27 évesen hagyja el a mamahotelt

Az átlag magyar fiatal 27 évesen hagyja el a mamahotelt