Többet dolgoznak az apák, mint gyermektelen társaik?

Többet dolgoznak az apák, mint gyermektelen társaik?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az apák hétről hétre többet dolgoznak, mint a gyermektelen férfiak - állapította meg elemzésében a német Társadalomkutató Állami Intézet (BiB). A munka és a magánélet közötti lavírozás kérdése tehát ma már nem csak a nők problémája. Mi áll a háttérben?

Egyre nagyobbá válik a különbség az apák és a gyermektelen férfiak heti munkaideje között az életkor növekedésével. A 25 és 29 év közötti férfiak átlagosan heti két órával dolgoznak többet, mint a gyermektelenek. A 40-59 év közötti korosztály tagjainál ez a különbség már akár öt óra is lehet hetente. Míg negyvenéves kor felett a gyermektelenek munkával töltött heti óraszáma kissé csökken, addig az apáké még mindig emelkedik. Az elemzés szerint a jelenség hátterében az apáknak a család iránti elkötelezettsége áll.

"Amikor az anyák a gyermekvállalás idején csökkentik munkájukat, az apák a hiányzó bevételt igyekeznek hosszabb munkaidővel pótolni" - mondta el Martin Bujard, a BiB munkatársa. Ez a változás ellentmond a legtöbb apa természetes igényének, hogy minél több időt tölthessen együtt gyermekeivel. A család és a munka közötti megegyezés kérdése tehát nem csak a nők problémája. A kereső férfiakban is él a támogatás és az ösztönzés iránti vágy, hogy kivegyék részüket a családon belüli feladatokból.

A klasszikus szerepek idővel megszilárdulnak - véli a szakértő. Sok férfi, aki a gyermek születése után anyagi okokból többet dolgozott, hozzászokik a szerephez, és ugyanígy az anyák is alkalmazkodnak. A férfiak egyre talpraesettebbek és sikeresebbek lesznek munkájukban, a gyermekkel való bánásmód képességét azonban nem sajátítják el megfelelően.