szerző:
MTI

Az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése, magánokirat-hamisítás, jogosulatlan gazdasági előnyök megszerzése, valamint adócsalás miatt két év börtönbüntetésre ítélte a Zalasprint-M Kft. volt ügyvezetőjét szerdán a Zalaegerszegi Városi Bíróság.

A nem jogerős ítélet Mezőfi Zoltánt öt évre eltiltotta, hogy gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja, igazgatója, felügyelőbizottságának tagja, vezető tisztségviselője legyen.

A vádirat szerint Mezőfi Zoltán 2005 szeptemberében a Kömix Kft. nevében, 2006 áprilisában pedig a Zalasprint-M Kft. nevében a gazdasági versenyképességi program keretében kiírt két uniós pályázatban valótlan adatokat tüntetett fel, ezzel megtévesztette a támogatót. Az Európai Közösség által kezelt pénzalapból 123 millió, a magyar állam költségvetéséből pedig 10 millió forintot szerzett meg jogtalanul.

Mezőfi Zoltán a Kömix Kft. nevében lánctalpas hidraulikus kotrógép beszerzésére adott be pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. Pályázatában a nettó beszerzési költséget 26 millió forintban, a saját forrást pedig 18 millió forintban jelölte meg. Az eszközbeszerzéshez a cég mintegy 9,8 millió forint támogatást nyert el. A Premium-System Kft. nevében az ügy másodrendű vádlottja az adásvételi szerződést, a szállítólevelet és a bruttó 32,5 millió (nettó 26 millió) forintos számlát úgy írta alá és állította ki, hogy a munkagép soha nem volt a cég tulajdonában.

A Zalasprint-M Kft. volt ügyvezetője 2006 áprilisában ugyancsak lánctalpas hidraulikus kotrógép beszerzésére nyújtott be pályázatot. A bruttó 85,5 millió forint értékű munkagép beszerzéséhez 25 millió forint támogatást igényelt, míg a saját forrást 46 millió forintban jelölte meg. Az elnyert uniós és magyar állami támogatást a Vállalkozás Fejlesztési Kht. a valótlan gazdasági eseményt igazoló, valótlan tartalmú okiratok alapján 2007 júliusában átutalta a kft.-nek.

Mezőfi Zoltán a kotrógép vásárlására a Grund-Fix Kft.-vel kötött szerződést. Az ügy harmadrendű vádlottja a cég nevében úgy írta alá az adásvételi szerződést és a számlát, hogy a munkaeszköz soha nem volt a Grundfix tulajdonában.

A volt ügyvezető a gazdasági társaságai által fizetendő adókat fiktív számlákkal, mintegy 24 millió forinttal csökkentette. A Zalasprint Kft. könyvelésében olyan számlák is szerepeltek, amelyek mögött nem volt valós teljesítmény. A fiktív számlákat a Konstrukterm Kft. nevében a cég ügyvezetője állította ki olyan földmunkák elvégzéséről, amelyek a valóságban nem történtek meg.

A bíróság Mezőfi Zoltán három társát csalás, adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ügy másodrendű vádlottja egy év nyolc hónap, a harmadrendű vádlott három év, a negyedrendű vádlott pedig egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Mindhárom gazdasági társaság volt vezető tisztségviselőjét három-négy évre eltiltották attól, hogy gazdálkodó szervezet igazgatója, felügyelőbizottságának tagja, vezető tisztségviselője legyen.

A munkavállalók 56%-a beismeri, hogy nem tud eleget a munkaköre hosszabb távú ellátásához

A munkavállalók 56%-a beismeri, hogy nem tud eleget a munkaköre hosszabb távú ellátásához

Esztergomban fogták el a zuglói gyilkosság gyanúsítottját

Esztergomban fogták el a zuglói gyilkosság gyanúsítottját

Hogy örült volna valaki ennek a Range Rovernek, csakhogy lopott

Hogy örült volna valaki ennek a Range Rovernek, csakhogy lopott

Ma is tavaszias lesz az idő

Ma is tavaszias lesz az idő

A győri Audi gyáron lesz Európa legnagyobb tetőnaperőműve

A győri Audi gyáron lesz Európa legnagyobb tetőnaperőműve

20 ok, ami miatt önnek is nagyon fájhat a megállapodás nélküli Brexit

20 ok, ami miatt önnek is nagyon fájhat a megállapodás nélküli Brexit