HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Új optimistáknak nevezik azokat a gondolkodókat, akik az egyre rémisztőbb világ képét festő híradások ellenére úgy vélik, hogy az emberiség a történelem során még sosem él ennyire békés világban.

Háború Szíriában, Földközi-tengeren hánykódó menekülttömegek, észak-koreai rakétatesztek, terrortámadások Európa-szerte, Pakisztánban, Irakban és más országokban, globális felmelegedés – sorolja a Guardianban megjelent írásában Oliver Burkeman a közelmúlt nyugtalanító híradásait, amelyek hatására sok olvasóban egy közelgő Armageddon képe jelenhet meg.

Nem így gondolják viszont azok a tudósok, gondolkodók és újságírók, akik szerint az emberiség a legjobb időszakát éli - derül ki a cikkből, amelyet az Urbanlegends.hu oldal szemlézett. 2016 során az extrém szegénységben élők aránya – először a történelem során – 10 százalék alá csökkent, csökkent a globális egyenlőtlenség és a gyerekhalandóság - csak hogy néhány példát említsünk.

A jelenünket és lehetőségeinket éltetőket – a Richard Dawkins által vezetett új ateisták mintájára – új optimistáknak nevezik. Szerintük irreális kétségbeesésünk többet árul el rólunk, mint a világ aktuális helyzetéről. Nézetük szerint az emberiség különféle pszichológiai torzítások foglya lett, és ha e torzításoknak a történelem előtti szavannán még megvolt a célja, a média által befolyásolt világunkban csak félrevezetnek minket.

Az új optimisták szerint az erőszak látványossá válása a rengeteg negatív hír mellett a morális konszenzus fejlődésének is köszönhető: vagyis azért élünk meg sokkal hevesebben bizonyos rémségeket, mert az erőszaknak egyre alacsonyabb formáját vagyunk hajlandók elfogadni.

Az optimizmus az új optimisták szerint nem egyszerűen azt jelenti, hogy hinni akarnak a szép jövőben, hanem hogy várakozásaikat számok is alátámasztják, amelyek ráadásul további fejlődés irányába mutatnak.

De ha ez így van, miért nem vagyunk mindannyian új optimisták? És ami még fontosabb: a számok és a hosszú távú trendek valóban garantálják, hogy minden úgy folytatódik majd, ahogy eddig? – teszi fel a kérdést a Guardian szerzője. Ha további részletek is érdeklik az új optimisták gondolkodásáról, és hogy miként érdemes kezelni az általuk prezentált adatsorokat, olvassa el az Urbanlegends.hu cikkét!

A fenti blogszemle a HVG Extra Business közreműködésével készült.

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business Business magazin

Most akkor kell-e félnünk attól vagy sem, hogy elveszik a munkánkat?

A negyedik ipari forradalom gyökeres átalakulást hozhat a munkaerőpiacon is. Ha nem készülünk fel, a középosztály eltűnik, a jövedelemegyenlőtlenség tovább nő, sőt - mivel a munkavállalók egyben fogyasztók is - a piacgazdaság a ma ismert formájában fenntarthatatlan lesz - véli Martin Ford jövőkutató.

HVG Extra Business Business magazin

Vállalkozik? Íme 3 fontos tanács, amivel hatással lehet a világra!

Míg a kilencvenes években a vállalkozó szót nagyjából az ügyeskedő csaló szinonimájaként értelmeztük, mára felismertük, hogy a vállalkozók aktív részesei társadalmunk szövetének. Hovanyecz Tamás cikkében azt a SocialFokus kollektívát mutatja be, amely azon munkálkodik, hogy terjessze a közösségre ható vállalkozások fontosságának gondolatát.

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül