Ismét gyártanak buszokat Kaposváron

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Március elején újraindul a gyártás a NABI autóbuszgyár kaposvári üzemében, a kaliforniai Los Angeles közlekedési vállalata ugyanis újabb, 150 darabos megrendelést hív le a NABI-val 2008-ban megkötött keretszerződésből.

A nagy volumenű megrendelésnek köszönhetően az üzem a teljes kapacitás elérését követően mintegy 200 főnek biztosít munkát. A megrendelés kaposvári üzemet érintő volumene mintegy 20 millió amerikai dollárra rúg - közölte  a társaság. A 2011-es év derekán az egyesült államokbeli Kalifornia állam pénzügyi nehézségei miatt Los Angeles szüneteltette autóbuszflottájának megújítását, ezért a NABI a kaposvári üzem termelésének felfüggesztésére kényszerült.

Az amerikai nagyváros az idei év elején azonban forrásokhoz jutva folytatja tömegközlekedési rendszerének fejlesztését, és ismét a világon egyedülálló NABI CompoBus® autóbuszok mellett tette le a voksát. Ezzel együtt már összesen közel kétezer kompozit, azaz műanyag és fém karosszéria elemeket együtt alkalmazó, valamint a cég budapesti üzemében készülő acélvázas NABI autóbuszt működtet a Los Angeles-i közlekedési vállalat. A most megrendelt autóbuszok 45 láb (azaz 13,7 méter) hosszúak lesznek, és városi - elővárosi viszonylatban teljesítenek majd szolgálatot.

A társaság új NABI Sirius típuscsaládja az európai típusbizonyítvány birtokában mind a magyar, mind az európai előírásoknak tökéletesen megfelel, sajnos egyelőre azonban csupán az amerikai megrendeléseknek köszönhető, hogy a cég Magyarországon több száz főt tud foglalkoztatni autóbuszgyártó üzemeiben.

A NABI  járműcsaládjának tagjai nagy sikerrel vettek részt országos teszt körúton, amely során a hazai közlekedési társaságok, és a magyar utazóközönség is megismerhette az új magyar autóbuszt. A NABI Sirius egyedi formaterve, magas fokú strapabírósága mellett környezetvédelem tekintetében is kiemelkedő adottságokkal bír: a járművekbe szerelt 7 literes dízelmotor az EU5-ös normát túlteljesítő EEV besorolásnak is megfelel adalékanyag nélkül, ami csak várhatóan csak 2013-tól lesz kötelező az Európai Unió területén.