1000 milliárdot csalnak el a legnagyobb magyar cégek, a NAV pedig félrenéz?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Feljelentést tett a NAV egyik munkatársa hivatali visszaélés miatt az ügyészségen, mert az adóhivatalnál úgy tapasztalta, a kiemelt adózókkal, vagyis a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal elnézőbbek az adócsalások ügyében – írja az Index.

A NAV egyik munkatársa, Horváth András hosszú ideje ellenőrzési szakkordinátorként dolgozott, most pedig feljelentést tett hivatali visszaélés miatt az ügyészségen. A férfi a Levegő Munkacsoport és a VÉSZ közös rendezvényén állt a nyilvánosság elé.

Az Indexnek elmondta, az adóhivatalnál úgy tapasztalta, a kiemelt adózókkal, vagyis a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal elnézőbb a NAV az adócsalások ügyében. Szerinte nagyjából 1000 milliárdos tétel az, amit a legnagyobbak évente elcsalnak, miközben a NAV ezekben az ügyekben rendszeresen nem lép fel kellő erővel.

Horváth az Indexnek azt mondta, munkája során – amelyben főként a határon átnyúló áfacsalásokat vizsgálta – több esetben tapasztalta, hogy a hivatal vezetősége elnéző a nagy gazdasági érdekérvényesítő képességű multikkal és nagy cégekkel szemben. Az elmúlt években több ügyről is leállították, volt olyan, hogy személyesen kizárták a projektből, miután visszaélésre utaló nyomokat talált – írja a lap.