Nekimegy a CBA-nak és boltokat nyitott ki a becsődölt nógrádi partner

Nekimegy a CBA-nak és boltokat nyitott ki a becsődölt nógrádi partner

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Népszabadság szerint újranyitotta ötven boltját a Palóc Nagykereskedelmi Kft. és megpróbálják kiárusítani a megmaradt készleteket, hogy fizetni tudjanak valamennyit az augusztus óta bérüket váró dolgozóknak. A szakszervezet a becsődölt cég elhagyását javasolja a munkavállalóknak. A CBA jogi lépéseket teszi egykori partnerével szemben.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. éveken át a CBA regionális központja volt. Egy nappal azelőtt, hogy a Palóc lehúzta a rolót az összes üzleténél, a CBA Kft. közölte: megszakította a kapcsolatot a céggel, és arra kötelezte a vállalkozást, hogy távolítsa el az üzletekről a CBA arculati elemeit.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. azonban úgy tűnik, hogy vállalja a harcot a CBA-val. Ahol még volt árukészlet és hadra fogható dolgozó, ott a régi arculattal is kinyitottak, a lap szerint ötven üzletről van szó.

A nyitással együtt megkezdődhet a jogi csata a Palóc Kft. és a CBA között.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs azt mondta, hogy jogi lépéseket tesznek a Palóc Kft.-vel szemben. Ezzel együtt a Palóc házatáján név nélkül a lapnak azt állították: az újranyitott boltok közelében már láttak az üzleteket fotózgató alakokat.

Úgy hírlik, hogy 700 millió forintra tehető árukészlet maradt az üzletekben, így ha sikerült azt elpasszolni, a cég dolgozóit részben kifizethetik. Szakszervezeti források szerint az augusztusi, illetve a szeptemberi munkabérrel együtt nagyjából 200 millió forint járna a dolgozóknak – olvasható a cikkben.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint ebben a helyzetben így is bizonytalannak tűnik, hogy mikor számíthatnak a dolgozók fizetésre. Buday Pálné KASZ-alelnök arra biztatja a dolgozókat, hogy aki tud, keressen mielőbb új munkát magának.

Kérdéses még az is, hogy sikerül-e a Palóc egyes üzleteinek értékesítésével rendezni a cég tetemes kintlévőségeit. Állítólag Coop és a Spar is érdeklődik a múlt héten becsődölt hálózat néhány üzlete iránt. A boltokat azonban a Palóc egyik pénzintézeti hitelezőjének jelzálogja terheli, így nem lehet áruba bocsátani azokat a volt finanszírozó engedélye nélkül. A hírek szerint már tárgyalnak az ingatlanok tehermentesítéséről és eladhatóvá tételéről.

A cégbírósági mérlegekből úgy tűnik, hogy a cég évek óta 5-6 milliárd forintra tehető rövid, illetve hosszútávó adósságállományt görgetett maga előtt. Igaz, az nem derül ki a mérlegből, hogy ebből mennyi a jelzálogjoggal védett hitel és mennyi a körülbelül 700 kisbeszállító felé meglévő tartozás.

A csődtörvény szerint november végéig kell valahogy csődegyezségre jutni a banki és egyéb hitelezők között. Ha az egyezség nem jár sikerrel, úgy felszámolásként folytatódik a történet.

A szakszervezetnél azt remélik, hogy minél hamarabb elrendelik a felszámolást, mert akkor a dolgozók a bérgarancia alapból megkaphatnak annyi bért, amennyi kifizetését a törvény megengedi. 

A kormány elcsellózott intézkedései nyírták ki a CBA-boltokat?

Bár a kormány egy csomó intézkedésével a multikat tervezte szívatni, mégis egy magyar cég dobja be elsőként a törölközőt. Persze nem csak az elcsellózott intézkedések nyírták ki a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t, de elvitathatatlan szerepük volt benne. Hazai vállalkozók helyzetbe hozása Orbán-kormány módjára.