Ha Putyin vele, mit számít, hogy ki ellene? – Roman Abramovics tündöklése

Ha Putyin vele, mit számít, hogy ki ellene? – Roman Abramovics tündöklése

Utolsó frissítés:

Németh András Szerző:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most éppen New Yorkban terjeszkedik a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics. Ami nem mindenkinek tetszik. Sőt, nagyon nem tetszik.

A kormányuk segítségével elrabolták az országuk vagyonát, s a csalfán szerzett hatalmas vagyonból most nálunk vásárolnak ingatlanokat. Nagyon nem tetszik a dolog, azt szeretném, ha lenne valamilyen külön jogszabály, amivel megakadályozhatnám a bevásárlást

– fakadt ki a napokban Bill de Blasio, New York polgármestere. 

A városvezető az után szólalt meg, hogy kiderült: a közel tízmilliárd dolláros vagyont felhalmozott orosz oligarcha, Roman Abramovics sorra veszi a New York-i ingatlanokat. Az 51 éves milliárdosnak már négy egymás melletti háza van a 75. utca keleti oldalán, s ha összenyitja az ingatlanokat, akkor az övé lesz az észak-amerikai metropolisz legnagyobb otthona. Mindez szerény 95 millió dollárba került, s lehet, hogy Abramovics a 15-ös számú házat nem is fogja használni: az átalakításokat végző tervezők szerint jobban nézne ki a homlokzat, ha csak a 9-es, 11-es és 13-as házat alakítanák át összefüggő ingatlanná. 

Roman Abramovics egy üzleti találkozón Moszkvában 2017 szeptemberében
©

Valószínű, hogy Abramovics a New York-i bevásárlással készül új életére: a nyáron derült ki, hogy az olaj- és fémiparban megtollasodott milliárdos harmadik feleségétől, Darja Zsukovától is elválik. A válás ellenére viszonyuk állítólag baráti maradt: megegyeztek, hogy közösen nevelik a tíz évig tartó kapcsolatuk idején született két gyermeküket, s folytatják közös művészetpártoló tevékenységüket is. 

A szaratovi zsidó családba született Abramovics – akinek édesanyja egy illegális abortusz miatt, apja pedig egy építkezési balesetben halt meg – valamennyi gyermekéről bőkezűen gondoskodik. A második legidősebb gyerek például, a most húszas éveinek közepén járó Arkagyij – az ARA Capital befektetési alap révén – már saját jogán is több mint kétmilliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, s moszkvai lapjelentések szerint arra készül, hogy megvásárolja a talán legismertebb moszkvai labdarúgó klubot, a CSZKA-t. Arkagyij már ért a focihoz: részesedése van a Chelsea-t birtokló cégben is, s állítólag ő vette rá apját arra, hogy tovább erősítse a londoni klub játékosállományát. Az ifjú Abramovics már 17 éves korában is saját csapatot akart: az FC Koppenhágát szerette volna megvenni, de a dánok végül úgy döntöttek, mégsem adják el a klubot. 

Roman Abramovics egy Chelsea–Sunderland közötti mérkőzésen Londonban 2017 májusában
©

Míg a gyerekeknek a jelek szerint mindent megad Abramovics, második feleségével – aki öt gyermeket szült neki – nem volt túl gáláns: Bár már jó ideje járt Darja Zsukovával, nem akart elválni Irinától, valószínűleg azért, hogy ne kelljen tetemes feleségtartást fizetnie. Akkor adta be a derekát, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök – aki állítólag fogadott fiaként tekint Abramovicsra – egy négyszemközti beszélgetésen rávette a milliárdost, hogy rendezze kusza családi ügyeit. Irina végül 300 millió dollárt kapott – Abramovics akkori vagyonának nem egészen két százalékát. 

Roman Abramvics és felesége, Irina a párizsi Parc des Princes stadionban a Chelsea - PSG Bajnokok Ligája mérkőzésen 2004 szeptemberében
©

Az atyai jóbarát szerepét játszó Putyin egyéként sokat köszönhet Abramovicsnak. A leendő milliárdos, aki a Szovjetunió szétesését követő vadkapitalizmus idején egyebek mellett farmerokkal, dezodorokkal, majd műanyag babákkal is üzletelt, ugyanis jó érzékkel összebarátkozott a Borisz Jelcin akkori orosz elnök környezetében tevékenykedő oligarchával, Borisz Berezovszkijjal.

Berezovszkijjal egymást jól kiegészítő üzlettársakká váltak – s miután Abramovics összebarátkozott Jelcin lányával is – állítólag ő volt az egyike azoknak, akik az ezredforduló közeledtével azt javasolták az öregedő, s egyre gyakrabban a pohár fenekére néző Jelcinnek, hogy Putyint tegye meg utódjának. Putyin és Abramovics együttműködése később sem szakadt meg, a milliárdos a Kreml sugallatának megfelelően vásárolt, illetve adott el hatalmas olajipari cégeket. Például a Szibnyefty nevű vállalatot, amely 2005-ben került az állami többségű orosz gázipari holdinghoz, a Gazpromhoz, több mint kilencmilliárd dollárért. Valószínűleg Putyin kérésére vállalta el a csukcsföldi kormányzói posztot is: az orosz Távol-Kelet eldugott szegletében lévő terület élén nyolc évig állt kormányzóként, majd további öt évig parlamenti elnökként. Bár keveset időzött Csukcsföldön (székhelye inkább Londonban volt), magánvagyonából sokat költött a helyi főváros, a 12 ezer lakosú Anadir fejlesztésére.  

Míg Abramovics kitartott Putyin mellett, Berezovszkij – aki azt hitte, Putyin úgy táncol majd, ahogy ő és a többi oligarcha fütyül majd – viszont szembefordult a Kremllel, s ezért végül angliai száműzetésbe kényszerült. Pert is indított Abramovics ellen – több milliárd dolláros kártérítést követelt volt üzlettársától – s nem sokkal az után, hogy a londoni bíróság elutasította keresetét, öngyilkosságot követett el. 

Vlagyimir Putyin és Roman Abramovics találkozója a Kremlben 2005 májusában
©

A nagybátyja által felnevelt Abramovics az az oligarcha, aki talán a legjobban irtózik a közszerepléstől. 180 méteres jachtján, az Eclipsen – a biztonságot szolgáló légvédelmi fegyverek, valamint egy mini-tengeralattjáró mellett – olyan lézeres berendezés is van, amely megakadályozza, hogy a paparazzik lefényképezhessék a családi lakrész belső tereit. De a nyilatkozatokat is kerüli. 

Sohasem tettem nyilvános bejelentéseket, vagy legalábbis igyekeztem nem tenni nyilvános bejelentéseket. Tudom ugyanis, hogy ezek nem lennének jók: nagyon ideges leszek, elfelejtem, hogy mit akarok mondani. Nem tudom egy nyilatkozatban végig vinni a logikámat, ezért úgy határoztam, hogy nem adok lapinterjúkat

  – ismerte el Abramovics a Berezovszkij-per során tett egyik vallomásában. Hol tartana, ha még nyilatkozni is tudna?

 

Hozzászólások