Nagyon kiszúrt a kormány a megújuló energiát használó kiserőművekkel

Nagyon kiszúrt a kormány a megújuló energiát használó kiserőművekkel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kormány ellehetetlenítette a megújuló energiát hasznosító kiserőművek létesítését – így értékelik az új szabályt.

Módosították a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételéről szóló rendeletet, a kormány mindössze 5 napot hagyott arra, hogy a kisméretű erőművek építését tervező cégek beadják kérelmüket – jelezte a MANAP iparági egyesület.

Az egyesület ezt úgy értékelte: a kormányrendelet egyetlen bekezdésével ellehetetlenítették az 500 kW alatti megújuló energiát hasznosító kiserőművek létesítését. A kormányrendelet ugyanis mindössze 5 napot hagyott arra, hogy a pályázók kérelmeiket beadhassák, miközben korábban nem szerepelt határidő a rendeletben. A határidő lerövidítése tragikus következményekkel jár, hiszen korábban a kérelmek 2017 közepétől folyamatosan benyújthatóak voltak, és egy ilyen kérelem előkészítése jellemzően 6-12 hónapig tart.

Az iparági egyesület szerint ilyen helyzetben nem várható el, hogy a megújulóenergia-szektor vállalkozásai komoly terveket szőjenek, és idővel akár nemzetközileg is sikeres új villamosenergia-termelő cégek indulhassanak és nőjenek fel Magyarországon.

Hozzászólások