Népszava: Mészáros Lőrincet hibáztatják a balatonszemesi park tönkretételéért

Népszava: Mészáros Lőrincet hibáztatják a balatonszemesi park tönkretételéért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fákat vágtak ki, majd a helyükön betont őröltek, kevertek, illetve rengeteg bontási hulladékot tároltak a vasútfelújítás idején. A parkot és környékét azóta sem hozták rendbe. A polgármester közölte, hogy szerinte a Népszava újságírója nem tudni pártatlan cikket írni az ügyről, így nem válaszolt a kérdéseire.

Már egy éve befejezték a vasútfelújítást Balatonszemesen, az egykori munkaterület azonban az utakkal együtt még mindig szétdúlt állapotban van – írja a szerdai Népszava.

2016 nyarán a környéken lakók tiltakozása ellenére az önkormányzat megbízásából kivágták a 60-80 éves nyárfaligetet az üdülőhely belterületén, a volt Hunyady-parkban.

A kormány még 2015-ben döntött a park közelében futó dél-balatoni vasútvonal felújításáról, a munkát a Déli-part 2016 Konzorcium, vagyis az R-Kord Építőipari Kft., a V-Híd Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. hármasa nyerte el. Amikor a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe sorolt R-Kord és V-Híd beszállt az üzletbe, a korábban 55 milliárdosra becsült, uniós finanszírozású beruházás költségvetését a kormány 73 milliárd forintra emelte – emlékeztetnek a cikkben.

Amint a szerződéseket aláírták, a cégek elkezdtek olyan belterületi felvonulási területeket keresni, ahol a gépeiket és az építési törmeléket tárolhatják, de Fonyódtól Földvárig mindenhonnan elhajtották őket. A szemesi polgármester, Takács József viszont készségesnek mutatkozott, és a Hunyady-parkot felajánlotta a konzorciumnak kőrostáláshoz, betonőrléshez és betonkeveréshez. A vállalkozások aszfalt- és betonhulladékot is tároltak a kivágott fák helyén.

A szemesiek az építkezés kezdete óra pereskednek a szerződésekért, és máig még olyan alapinformációkat sem kaptak meg, hogy hivatalosan mikor kezdődött és mikorra fejeződik be a munka, illetve mi lesz a törvényben előírt rekultivációval.

A 25 tonnás teherautók szétdúlták az Arany János és a Bánk bán utcákban az utat, azt se tette rendbe senki, most terepjáróval sem használható. A törmeléket már elvitték az egykori park helyéről, de később szerte Balatonszemesen ismeretlen eredetű betonkupacok jelentek meg, a Tuskó öbölben a parton is. A munkaterület közelében számos ház megrongálódott, a környező épületek értéke a töredékére csökkent, kártérítést azonban mostanáig nem fizettek a lap szerint.

A Népszava helyi forrásai szerint a volt ligetet nem a konzorcium, hanem közvetlenül a Mészáros-féle V-Híd Zrt. bérelte ki, a park tönkretételéért így Mészáros Lőrincet hibáztatják, pedig a szerződésben Takács József polgármester vállalta, hogy még a terület átadása előtt kivágatja a ligetben lévő fákat.

A lap megkereste az ügyben Takács József polgármestert, aki válaszában állította: az újságíró prekoncepciót fogalmazott meg a kérdéseiben, így azok etikátlanok, és nem várható tőle pártatlan újságcikk. A kérdésekre nem válaszolt, és közölte, hogy a levelezést lezártnak tekinti. Szintén írásban kértek választ az üggyel kapcsolatban a Swietelskytől, de egyelőre nem kaptak. A végeredményt tekintve ugyanilyen eredményre jutottak az R-Korddal is.