A tiszta orosz olaj egy héten belül érhet Magyarországra

A tiszta orosz olaj egy héten belül érhet Magyarországra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ezt maga az orosz Energiaügyi Minisztérium közölte.

Ukrajna április 25-én állította le átmenetileg a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját, mert az európai megrendelők nem voltak hajlandók átvenni a szerves klórvegyülettel szennyezett szállítmányokat. A szennyeződést pár nappal korábban fedezték fel a német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és fehérorosz felvevőállomásokat ellátó Barátság vezetékben. 

A Reuters most az orosz Energiaügyi Minisztérium szerdai közlésére hivatkozva azt írja, a tiszta olaj egy héten belül elér Magyarországra és Szlovákiára is.

Egy másik cikkben, de szintén a Reuters ír arról, hogy mihamarabb megindulhasson a szabványos szállítás, a Mol vállalta, hogy a nemzetközi vezetékből 100 ezer tonna szennyezett kőolajat kivesznek, és a hazai tárolóikban elraktározzák azt.

A Barátság vezetéken a szállítás másfél hete indult be ismét, miután a magyar Mol vállalat szakértői is kiegészítő vizsgálatnak vetették alá a csővezetékben lévő nyersolajat, és megerősítették, hogy készek átvenni a szállítmányt, de a magyar vállalat hétfőn technikai hiba miatt ismét leállította a szállítást.

Az Ukrtransznafta ukrán vállalat kedden újraindította a tranzitszállítást a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol magyar olajipari vállalat közölte, hogy ismét készen áll a kőolaj fogadására a fényeslitkei szivattyúállomáson.

Hozzászólások