Felszámolhatják a Csepel Holdingot

Felszámolhatják a Csepel Holdingot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A bíróság megállapított a cég fizetésképtelenségét, elrendelte a felszámolását. A Csepel Holding Nyrt.-t két orosz szerződés meghiúsulása hozta nehéz helyzetbe.

A hitelező Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-budapesti adóigazgatóságának kérelmére a Fővárosi Törvényszék elsőfokú határozatával megállapította a Csepel Holding Nyrt. fizetésképtelenségét, és főeljárásban elrendelte a felszámolását – tette közzé a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Közölték: a Csepel Holding igazgatósága egyeztet a NAV illetékeseivel a tartozás rendezésének módjáról a felszámolás elkerülése érdekében.

A társaság első félévi jelentése szerint a csepeli szerszámgépgyártás nagyon nehéz időszakot élt át 2019 elején. Az Orosz Államvasutak, valamint a DGC céggel kötött szerződés az orosz fél elállása okán nem teljesült, ami 2 millió euró veszteséget okozott közvetlenül.

A projekttel kapcsolatos veszteségeket kifizetetlen számlák jelzik, amit most egy orosz ügyvéd bevonásával megpróbál a cég peres úton érvényesíteni a DGC cégen. A vezetői összefoglaló szerint ennek következménye, hogy nagyon komoly NAV-adósságok halmozódtak fel a cégcsoportnál.

A cégek vezetése és az igazgatóság komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a felszámolási fenyegetést elkerülje, további jelentős projektek előkészítésén dolgozik, amiből fedezhetőek lesznek a korábban felhalmozott tartozások.

A jelentés szerint az orosz Transzmasholding kereste meg a cégcsoportot "1300 személyvagont érintő egyiptomi szállításban való részvétel okán". Ennek a projektnek a műszaki előkészítése és az árajánlatadás folyik, ami várhatóan a közeljövőben szerződésben zárul. A projekt, ha megvalósul, jelentős árbevételt fog jelenteni a cég(ek) életében – írják.

Egyéb jelentős munkákon is dolgozik a cégcsoport, ezek: ultrapreciziós CNC esztergagép szállításának előkészítése India irányába, német megrendelésre felújított gépek szállítása, elsősorban az autógyártás piacára.

Mindezek okán a cégcsoport vezetése azt gondolja, hogy a céget az év végére sikerül egészséges állapotúra hozni. Ebben szerepet kap egy tőkeemelési lehetőség is, ami további fejlődést és jelentős árbevétel-növekedési potenciált hordoz – írják a jelentésben.

A Csepel Holding Nyrt. 2019 első félévében 333,5 millió forint árbevétel mellett 44,2 millió forint nettó eredményt könyvelt el. Az árbevétel 29,2 százalékkal, a nettó eredmény 59,1 százalékkal kisebb a tavalyi első félévinél.

A Csepel Holding 9 forint névértékű részvényeivel a BÉT standard kategóriájában kereskednek, kedden fél öt előtt 564 forinton forogtak, 138 forinttal, 19,66 százalékkal alacsonyabban az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyam 928 forint, a legalacsonyabb 500 forint volt.

Hozzászólások