15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint

15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara azt kéri, ne szedjék be az adót azoktól, akiknek a cége önhibáján kívül, a járvány miatt került nehéz helyzetbe.

Függesszék fel a helyi iparűzési adó beszedését az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozásoktól – ezt javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

A BKIK számításai szerint nagyságrendileg 15 ezer budapesti vállalkozás kerülhetett a pandémia miatt olyan helyzetbe, hogy szándékai ellenére sem tud eleget tenni adófizetési kötelezettségéknek.

Mint írták, a turizmusban és vendéglátásban dolgozó budapesti mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzete tarthatatlanná vált. Azt elismeri a kamara is, hogy az adó beszedése jogszerű, de úgy látják, „a nehéz helyzetbe került vállalkozások esetén most a segítség a legfontosabb”.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdaságért felelős tagjaihoz, hogy vezessenek be végrehajtási moratóriumot év végéig a helyi iparűzési adóra, valamint az egyéb adónemekre is a válság által leginkább sújtott vállalkozóknak. A támogatásra jogosultak listáját is kiegészítenék az idegenvezetőkkel és a taxisokkal.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya erre reagálva azt közölte, a Fővárosi Önkormányzat fizetési könnyebbséget adott annak, aki kérte. Aki nem kérte, ott törvényi kötelezettség a levonás. Szerintük a BKIK-nak nem a főpolgármesterhez, hanem a kormányhoz kell fordulnia, hogy kezdeményezze a törvény módosítását.

Hozzászólások