Michael Jackson utolsó napja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Michael Jackson azzal töltötte utolsó estéjét, amivel az egész életét: énekelt és táncolt. A sztár barátai és kollégái körében a Los Angeles-i Staples Centerben próbálta ötven előadásból álló londoni koncertjének számait, s a Time.com hétfői cikke szerint ezen az estén "ragyogott", mert végre először összeállt a műsor.

A Time magazin online írásában Dorian Holleyt szólaltatta meg, aki június 24-én, szerdán éjfélig együtt próbált Jacksonnal. Halley - aki maga is énekes - készítette fel a popkirályt 1987 óta minden turnéjára.
    
"Szerdáig az egész csak elképzelésként létezett, de ezen az utolsó napon tanúi lehettünk, amint meglátta, hogy a show végre első ízben összeállt. Nagy pillanat volt" - mondta Holley, hozzátéve, hogy Jackson "egyszerűen ragyogott" az örömtől. Mint mesélte, csaknem éjfél volt már, mikor elváltak egymástól. Alig 12 órával később a sztár Holmby Hills-i otthonából riasztották a mentőket, mert leállt légzése és nem sikerült
újraéleszteni.

Michael Jackson próbál a Los Angeles-i Staples Centerben
Utolsó felvonás
© AP

 Holley szerint a popikon az utolsó koncertturnéra való felkészülés során máshogy viselkedett mint korábban. Gyengélkedésről azonban szó sem volt semmilyen értelemben, inkább kissé szemlélődő volt. Míg korábbi koncertjei előtt videóanyagok alapján történt a meghallgatás, a This is It címet viselő londoni előadások szereplőválogatásán maga is részt vett, és a stáb minden tagjával igyekezett személyesen megértetni, hogy a show mögött komolyabb küldetés húzódik meg.
   
"Szinte őrültségnek hangzik azt állítani, hogy az előadás nem róla szólt, de ő időtlen távlatokba emelte, amikor azt mondta azért vagyunk itt, hogy terjesszük az üzenetet: szeretni és óvni kell bolygónkat, mert azt akarjuk, hogy az emberek megértsék, hogy nagyon-nagyon értékes" - fogalmazott Holley.
    
A zenei vezetőt annyi közös munka után is lenyűgözte Jackson énekhangjának és fizikai teljesítményének varázsa. A próbák utolsó hetében egyértelműen érezhető volt a sztár jelenléte és energiája. "Húszas éveikben járó táncosokkal osztotta meg a színpadot, az ember mégsem tudta róla levenni a szemét. Hat-hét szakaszos dalai után, ha valahol lehagytunk egy fontos hangot a keverésben, képes volt még egyszer gyorsan áténekelni az egészet, hogy megmutassa, hogy is akarja. Leesett állal ültünk ott - döbbenetes volt" - idézte fel Holley, aki úgy látta, hogy Jackson "még mindig bármit képes volt megcsinálni". 
   
Lelkesen beszélt arról, mekkora élményt jelentett, hogy a technikai lehetőségekkel élve külön tudták választani Jackson mikrofonjának hangját. "Fogalmam sem volt, mekkora zseni... Biztos vagyok benne, hogy a következő években sokan rájönnek majd erre."
   
Jackson arra készült, hogy visszahódítsa a világot - mondta Halley -, és az utolsó estéjén végre tudta, hogy készen áll rá. "Nem lehet szavakba önteni, mit láthattak volna a nézők a koncerteken. Magam sem tudtam elképzelni egészen az utolsó hétig. Kész volt rá, hogy megmutassa a világnak, és annyira szeretném, ha legalább egy koncerten mindenki láthatta volna."