Goda Krisztina filmjével nyílik meg a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Goda Krisztina Kaméleon című alkotásával - az idei magyar Oscar-nevezéssel - nyílik meg csütörtökön a 9. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál.

Az ünnepélyes nyitóvetítés a Santa Monica-i Laemmle's MONICA 4-Plex filmszínházban a Kaméleon észak-amerikai premierje lesz Kálomista Gábor producer jelenlétében. A Csak szex és más semmi, illetve a Szabadság, szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina legutóbbi filmjét tavaly ősz óta vetítik a magyar mozikban, idén februárban elnyerte a Magyar Filmszemle közönségdíját.
 
A Bunyik Entertainment által szervezett és a Los Angeles-i magyar főkonzulátus által támogatott filmes mustra november 15-ig tart, a vetítések döntő többsége a legendás hollywoodi stúdió, a Raleigh Studios Chaplin termében lesz. A Raleigh Studios a közelmúltban jelentette be, hogy jövő áprilisban nyitja meg új 70 millió dolláros stúdiókomplexumát Budapesten.
  
A sok magyar filmcsemegét kínáló fesztiválon - amelyen idén először osztanak ki különdíjat - három észak-amerikai premiert is jegyeznek, és négy olyan alkotás is a programban szerepel, amelyet most láthat először az Egyesült Államok közönsége. A legfrissebb magyar alkotások mellett bemutatnak egy Magyarok Hollywoodban című válogatást is, amelyet magyar rendezők klasszikus amerikai filmjeiből állítottak össze. A PR Newswire amerikai hírügynökség kiemelte, hogy a Kaméleon volt az első olyan hazai film, amelyet a nemrégen megnyílt magyarországi Korda-stúdióban forgattak.
  
A fesztivál programjában szerepel Edelényi János Prima Primavera, Herendi Gábor Valami Amerika 2 és Szomjas György A Nap utcai fiúk című filmjének premierje. A nyitóesten a karrierjét Magyarországon kezdő Csupó Gábor amerikai rajzfilmes művésznek és zenésznek életműdíjat adnak át. Látható lesz ezenkívül a Tréfa és a Made in Hungária című film, az amerikai magyar bevándorlókról szóló Hunky Blues, továbbá a Puskás Hungary című dokumentumfilm.
  
A filmes jogok forgalmazására létrehozott, a nap 24 órájában működő, gyorsan bővülő Global Media Exchange (GMX) online piac a csütörtöki nyitóesten ismerteti a magyar főkonzulátussal és a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált alapító Bunyik Entertainmenttel tervezett együttműködésének részleteit.
   
A Los Angeles-i Magyar Filmfesztivállal egy időben rendezik meg a hagyományos Ojai Filmfesztivált is, amelynek nemzetközi zsűrije a pécsi Kedd Animációs Stúdió Ergo című animációs filmjét különdíjjal jutalmazta.
   
A magyar és az amerikai filmművészet, illetve filmipar együttműködése jegyében a főkonzulátus, a UCLA Film Archives és a Magyar Filmunió közös szervezésében november 21-én nyílnak meg a Vasfüggöny mögött: a magyar film a kommunizmus összeomlásáról elnevezésű magyar filmnapok a Los Angeles-i Billy Wilder filmszínházban.
  
 Műsorra tűzik Szabó István Édes Anna, Drága Böbe, Fekete Ibolya Bolshe Vita, továbbá Kézdi-Kovács Zsolt És mégis, Vajda Péter Itt a Szabadság, valamint Papp Zsigmond Gábor Az ügynök élete és Szalay Péter Határeset című filmjét. Ugyancsak bemutatják James Chressanthis Nincs szükség feliratra: László és Vilmos című alkotását, amely az 1956-os eseményeket filmre vevő két világhírű operatőr, Zsigmond Vilmos és Kovács László életéről szól.