Fotó: Óriási ajándékot készítettek Ferenc pápának Szegeden

Fotó: Óriási ajándékot készítettek Ferenc pápának Szegeden

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ötkötetes, kézzel írt biblia készült Szegeden több ezer ember közreműködésével. Volt köztük alkotmánybíró, sportoló, tanár, teológiai hallgató, rendvédelmi szerv képviselője, de fogvatartott is. 1983-ban kezdődött a munka. Magyarországon még soha nem másolt kézzel ennyi ember szentírást, és egyszer sem történt meg, hogy ökumenikus összefogásból szülessen meg a magyar fordítású biblia kézi másolata.

Kézírásos bibliamásolat készült Ferenc pápa számára Szegeden, az öt kötetet zarándokok adják át október 14-én az egyházfőnek.

Benyik György bibliakutató elmondta, az eredeti terv 1983-ban fogant, amikor a soltvadkerti lelkigyakorlatos házban az odalátogató vendégek másolni kezdték Máté evangéliumát. Az első lapot Kemény Lajos atya, a Szegedi Hittudományi Főiskola néhai rektora írta, és számos teológus, többek között Erdő Péter bíboros is másolta a szövegét.

©

A folyamat néhány év után megszakadt, de tavaly Benyik György, a Szent Gellért-plébániaközösség plébánosa újra felkarolta az ötletet. A munka a szegedi katolikus plébániákon kezdődött, és fokozatosan szélesedett ki: csatlakoztak a helyi protestáns közösségek, valamint számosan a Kárpát-medencében.

A kezdeményezésben a legkülönbözőbb emberek vettek részt korra, nemre, felekezetre, iskolázottságra, hivatásra és lakóhelyre való tekintet nélkül, volt köztük alkotmánybíró, sportoló, tanár, teológiai hallgató, rendvédelmi szerv képviselője, de fogvatartott is – közölte a plébános.

©

A jelentkezők egy-egy oldalra írták a szentírás sorait, a lap alján pedig névjegyükkel tették személyessé a másolatot. Egy-egy könyv végén megtalálható, hogy mely szignó kit jelöl. Az ötkötetes mű teljes terjedelme 5061 oldal – az Ószövetség 4250, az Újszövetség 811 oldat tesz ki –, ami azt jelenti, hogy ugyanennyi másoló kellett létrejöttéhez.

Magyarországon még soha nem másolt kézzel ennyi ember szentírást, és egyszer sem történt meg, hogy ilyen ökumenikus összefogásból szülessék meg a magyar fordítású biblia kézi másolata.

A Szent Gellért-plébániaközösség temploma felszentelésének negyvenedik évfordulójára – szeptember 21-re – elkészült bibliát több mint negyven zarándok adja majd át Ferenc pápának nyilvános kihallgatás keretében október 14-én.