Amit nem tud elmondani, lefesti Kulka János

Amit nem tud elmondani, lefesti Kulka János

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Festményekkel igyekszik kifejezni Kulka János azokat a gondolatait, amelyeket 2016-ban elszenvedett stroke-ja miatt nem tud szóban kifejezni.

Augusztus elején az ATV-nek adta első televíziós interjúját Kulka János azután, hogy 2016 áprilisában stroke-ot kapott. A színművész most újra megszólalt, ő és orvosa, Varga Sarolta klinikai logopédus az RTL Klub Portré című műsorában beszélt az állapotáról.

Kulka arról beszélt, hogy minden nap küzdelem számára. "A gondolatok megvannak itt, de megállnak itt" – mondta az interjú egy pontján a fejére, majd a szájára mutatva. Orvosa elmondta: a színész éppen ezért festményekkel próbálja megmutatni mindazt, amit szavakkal csak nehezen, írásban pedig egyáltalán nem tud közölni. Az ilyen betegek – magyarázta Varga – tudatában vannak a körülöttük zajló történéseknek, ám kifejezni nem mindig képesek magukat.

A színész a stroke után főzni is elfelejtett, egyszerűbb ételeket azonban ma már képes elkészíteni, s maga is vásárol be.

Bár a beszéd továbbra is nehéz számára – gyakran toldalékok nélkül mondja ki a szavakat –, így a színpadra egyelőre nem tud visszatérni, Ujj Mészáros Károly filmjében szívesen vállalt szerepet. "Néma szerep, haldoklom, csodálatos!" – mondta.

Kulka szeretné felhívni a figyelmet a stroke-ra és következményeire, ezért terapeutája segítségével alapítványt készül létrehozni, amely a hozzá hasonló, afáziás betegek gyógyításában segédkezne.

Hozzászólások